Industriarbetarnas tidning

Forskare: Systemet läcker och behöver tätas

7 februari, 2023

Skrivet av

Forskning Nu måste svensk industri ta krafttag för att effektivisera sin elanvändning. Och de behöver hjälp. Det anser Patrik Thollander, professor och forskare vid Linköpings ­universitet. 

Patrik Thollander. Foto: Linköpings universitet

Vad behövs framåt?

– Något måste göras nu! Industrin måste dra ned på el till ett minimum. Det behövs stöd för energikartläggningar, industrierna behöver veta vart elen tar vägen, inte bara titta på sluträkningen. Energisystemet behöver tätas så att det inte läcker. Det behövs nätverk som stöttar företag och coacher till mindre företag. Vi behöver kraftsamla för att rädda svensk industri. Det kommer att kosta staten, men annars riskerar ekonomin att hamna på vad den var under 30-talet. Det är en politisk fråga. Svenska näringslivet och industrin bär vår välfärd.  

Hur skulle du beskriva läget nu?

– Den chock som nu drabbar industrin på grund av höga elpriser gör att företag går i konkurs och vi tappar arbetstillfällen.  

Det finns ingen bättre tid än nu att energieffektivisera, menar Patrik Thollander.

Industrierna behöver veta vart elen tar vägen, inte bara titta på sluträkningen.

Patrik Thollander, professor och forskare, Linköpings universitet.

– Men även om vi effektiviserar 20 procent så gör de stora prispåslagen på elen att industrin inte kan hålla sig flytande. Vi har gått upp i stabsläge nu. Det finns exempel på stora företag som nu går in och täcker upp elpriskostnader för deras underleverantörer men det är inte en långsiktigt hållbar lösning. 

Patrik Thollander anser inte att Sverige lever upp till EU:s direktiv om energieffektivisering, som ligger till grund för lagen om energikartläggning.

– I dag finns inte något system i Sverige som erbjuder energikartläggningar för svenska små och medelstora företag. Därför anser jag inte att Sverige uppfyller delar av direktivet. 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.