Industriarbetarnas tidning

Nattens rytm

14 mars, 2023

Skrivet av Ulf Isacson

Bildreportage Ulf Isacson började att fotografera när han arbetade som taxichaufför. Bilderna i reportaget är från hans bok Jag valde bort dagen.

Natten har ett eget liv, en egen rytm, egna invånare och spelregler. Att jobba natt är annorlunda och nattskiftet har sitt pris. Att vända på dygnsrytmen är avigt socialt och det kan vara svårt att få samma kvalitativa sömn på dagarna. För att inte tala om bristen på dagsljus!

När jag jobbade extra som taxichaufför i Stockholm fick ensamheten på nätterna mig att börja fotografera – och tanken på en bok växte fram. En natt utanför Arlanda Express samtalade jag med en annan chaufför. Jag frågade honom om han hade jobbat natt länge.

”Alltid!”, sa han och fortsatte: ”Det blev tidigt så. Det är inte optimalt, men jag stod inte ut med stressen på dagarna. Jag valde inte natten, jag valde bort dagen.” Just de orden skulle några år senare visa sig bli titeln på min bok.

ulf isacson

  • 53 år. Bosatt i Solna. Frilansfotograf utbildad vid ICP i New York.
  • Bilderna i reportaget är från boken Jag valde bort dagen och är tagna i Stockholmsområdet.
  • Har tidigare medverkat i Dagens Arbete med projektet/ boken Utrymme, en dokumentation av tonårsrum världen runt. 
  • Han arbetar nu som fotograf på Karolinska Universitetssjukhuset. 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.