Industriarbetarnas tidning

Så stor skada gör olika mängder dynamit

12 april, 2023

Skrivet av

Hur stor skada gör olika mängder dynamit? Med hjälp av polisens beräkningar och fotografier kan vi få en bild av det.

Sprängverkan beror på flera olika faktorer. Naturligtvis dynamitladdningens storlek, men en av de mest avgörande är om sprängladdningen ligger öppet eller är innesluten i något.

En laddning i en bil eller ett hus vållar till exempel större förödelse än en laddning som ligger fritt på marken. Vad laddningen är innesluten i eller ligger intill påverkar också risken för splitterskador.

Här är några sprängdåd de senaste åren där polisen gått ut med uppgifter om ungefärlig mängd dynamit som orsakat skadorna.

Redan mycket små mängder sprängämnen kan vålla stor skada på människor. Riskområdet för sprängkapslar, som innehåller ca 1 g sprängämne, är 20 meter.

Vid en explosion kan människor skadas både direkt och indirekt, av tryckvågen som bildas. Ju närmre man befinner sig detonationen, desto större risk att skadas.

När en explosion sker inuti ett slutet utrymme kan både personer som vistas i utrymmet och de som finns i omgivningen skadas, till exempel genom glassplitter eller fordons- och byggnadsdelar.

Även tryckvågen som bildas vid explosionen kan vålla stor skada, se faktaruta.

Illustration: DA

Så kan du skadas av tryckvågen

Det finns olika typer av skador som kan uppstå av en tryckvåg som färdas genom luften, en så kallad luftstötvåg. I FOI-rapporten ”Människans tålighet mot luftstötvågor” finns en mängd exempel. Här är några av dem.

  1. Skador som uppstår när tryckvågen träffar kroppen. Drabbar särskilt luftfyllda organ som öron, ögon, lungor, luftvägar, mag-tarm-systemet samt hjärnan. Brustna trumhinnor är till exempel en vanlig skada vid explosioner. Extra allvarligt kan det vara med skador på lungorna.
  2. Skador som orsakas av att splitter eller större föremål slungas iväg.
  3. Skador som orsakas av att kroppen kastas iväg av luftstötvågen. De skadorna kan likna vad som kan uppstå vid ett fall eller en bilolycka. Hur allvarliga skadorna blir beror på var och hur personen landar. Vindarna som följer på tryckvågen kan vara så starka att kroppsdelar amputeras.
  4. Skador från förbränningen av sprängämnet. Det kan handla om brännskador eller att man andas in giftiga gaser.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.