Industriarbetarnas tidning

Thailändare gick back på skogsplantering – åker hem skuldsatta

13 november, 2023

Skrivet av

SÄSONGSARBETARE De åkte till Sverige för att plantera skog och framtiden såg ljus ut. Nu åker Aithidet, Warayut, Jiravat, Veerapon, Natthanut och Thapakon hem till Thailand, mer skuldsatta än de var innan de tackade ja till jobbet.

Natthanut Chanpithak är van att slita hårt för lönen. Hemma i Thailand har han två jobb och arbetar tolv timmar om dagen. Varje månad ska banken ha betalt för lånet som han och hans fru tog när de köpte sitt hus för snart fem år sedan. Det är hårt att leva så, men det går.

Men så fick han höra att det fanns chans att få jobb i Sverige, berättar han. Ett jobb som skulle ge minst tre gånger så mycket pengar som en snittlön i Thailand. Tillsammans med andra intresserade gick han till ett informationsmöte som hölls hemma hos föräldrarna till en man som rekryterade åt det svenska företaget. Mannen hade själv jobbat där och berättade vad arbetet gick ut på.

De skulle plantera träd. Små plantor, några decimeter höga bara, som skulle sättas direkt i marken. För varje planta skulle de få en thailändsk baht, ungefär 30 öre.

– Han sa att vi skulle tjäna minst 45 000 baht i månaden. Minst. Mer om vi jobbade bra, säger Natthanut.

Ungefär 13 000 kronor.

För att få jobbet måste de först betala motsvarande 3 000 kronor till rekryteraren, som en garanti för att de inte skulle hoppa av. Avgiften skulle täcka kostnader för visum, arbetstillstånd och annat. Sen skulle de också låna 24 000 kronor för att täcka bland annat resekostnader. De lånade inte direkt av rekryteraren, utan av hans föräldrar.

Det var en risk de tog, men det var det värt. På fem månader skulle de tjäna så pass mycket att det skulle vara gott om pengar över när de betalat tillbaka pengarna de måste låna. De skulle kunna amortera på banklån, behålla sin mark, renovera sina hus och fylla andra hål i plånboken.

Foto: Judit Nilsson

Vi hade aldrig hört talas om facket förut. Vi visste inte att det fanns andra som kan kämpa för oss, att vi inte behöver kämpa ensamma.

­Natthanuk Chanpitak.

I mitten av maj 2023 landade Natthanut Chanpithak och ett tiotal andra i Sverige. Första arbetsdagen blev en överraskning. Marken som de skulle sätta plantorna i hade de inte alls föreställt sig så här, mitt ute i skogen. Inte heller att de skulle behöva åka och hämta plantorna och köra ut dem själva, och sedan gå genom skogen, uppför och nerför, innan de ens kunde börja plantera och tjäna pengar.

Men, säger Natthanut Chanpithak, det var okej. Det var ett hårt arbete, men det är okej att slita för att få pengar. De var vana. Så ser livet ut. Så de fortsatte att åka ut innan klockan åtta på morgonen och var ofta tillbaka efter klockan 17, ibland betydligt senare än så. Måndag till lördag, berättar de.

Så småningom visade det sig att fler saker med jobbet i Sverige inte blev som de hade föreställt sig. Lönen var långt under de utlovade 13 000 kronorna i månaden. Knappt hälften har de fått ut efter skatt, visar de på lönespecifikationer.

Det varierar hur lönen redovisas. Del av månadslön, ackord och timlön blandas. Förskott har dragits av. Men arbetade timmar har försvunnit, menar de. I stället för heltid sex dagar i veckan ser det ibland ut som att de har jobbat några timmar om dagen ett par dagar i veckan.

De berättar att de ofta blev ombedda att skriva under nya dokument, men att de aldrig visste vad de skrev på eftersom allt stod på svenska. För varje löneutbetalning som gav mindre än de väntat sig ökade missnöjet. När de inte ville skriva under fler papper blev chefen arg, berättar de, och hotade med att han kunde skicka ut den som inte gjorde som han sa.

Till slut vägrade ändå Natthanuk Chanpitak att skriva under fler dokument. Den dagen fick han inte åka med när de andra gav sig ut för att jobba. Det var bara han och chefen kvar i huset och han blev rädd. Han visste inte vad som skulle hända och ringde efter hjälp. En privatperson som de blivit bekanta med kom och hämtade honom.

Det har blivit mitten av oktober. Natthanut Chanpitak och fem arbetskamrater sitter på en utvikt plastmatta på golvet i ett kök. De äter lunch. Ris och en gryta. När de är färdiga plockar de undan och viker ihop mattan.

De har inte jobbat för företaget sedan de blev uppsagda i mitten av september, något som de tror beror på att de började ifrågasätta löner och villkor. Samtidigt fick de kontakt med GS-facket och blev medlemmar. Kort därefter erbjöds de att få jobben tillbaka. Några tackade ja. Men inte den lilla gruppen på sex personer som just har avslutat måltiden i köket.

– Jag jobbar aldrig för det företaget igen, säger Natthanuk Chanpitak, och hans arbetskamrater skakar instämmande på sina huvuden.

– Det känns inte tryggt. Hotfullt. Vi skulle säkert få jobba, men vi litar inte på att vi skulle få rätt lön.

Två veckor efter att vi träffas ska de flyga hem till Thailand. De skulle gärna åka tidigare, men har inte pengar för att boka om. Under tiden sover de hos människor som låter dem bo och äta gratis.

Garanterad ­lägsta lön i avtalet

De flesta som ­planterar skog får ­betalt per planta, så kallat ackord.

I kollektivavtalet finns dock en garantilön. Om man har ­jobbat heltid ska man alltid få minst 22 267 kronor per månad, även om man inte har fått ihop så mycket via sitt ackord.

När de åker hem kommer de att vara mer skuldsatta än de var innan de tackade ja till erbjudandet om jobb i Sverige. ­Natthanuk Chanpitak saknar pengar för att göra nästa betalning till banken och han vet inte vad som händer med deras hus nu. De dubbla jobben han hade ­innan han åkte till Sverige finns inte kvar. Det enda de kan klamra sig fast vid nu är att facket ska hjälpa dem att få pengarna som de anser att de har jobbat ihop.

– Vi hade aldrig hört talas om facket förut. Vi visste inte att det fanns andra som kan kämpa för oss, att vi inte behöver kämpa ensamma, säger Natthanuk Chanpitak.

Om facket inte kan hjälpa så har han förlorat allt säger han. Men ändå – trots att de känner sig lurade och är skuldsatta – så finns ingen tvekan om att de skulle göra samma sak igen om de får chansen hos en annan arbetsgivare.

– Det var inget fel på jobbet. Det var hårt, men hade vi bara fått de pengar vi blev lovade så hade det varit ett bra jobb. Och nu har vi ju facket, säger Natthanuk Chanpitak.

Många har dålig kunskap om sina rättigheter

Förhandlingarna med facket måste avslutas innan arbetsgivaren vill svara på frågor. Men enligt honom får alla anställda lön utifrån hur mycket de har jobbat.

När arbetsgivaren på företaget som thailändarna har arbetat på, svarar i telefon är han ute i skogen. Han jobbar för att hinna med så mycket arbete som möjligt innan säsongen är slut.

Han vill inte ge några kommentarer om ärendet med de thailändska arbetarna ­innan förhandlingarna med GS-facket är slutförda. Men han säger att företaget alltid betalar lön för det arbete man har gjort, och att ingen hade vänt sig till honom med klagomål om felaktiga löner.

Att anställningarna avslutades i mitten av september berodde enligt honom på att vädret blev så dåligt att de trodde att säsongen var slut. Men att de sedan fick möjlighet att plantera mer och då erbjöds alla fortsatt anställning.

GS-fackets lokalombudsman Fredrik Axelsson vill inte heller diskutera några detaljer innan förhandlingarna är i mål.

– Vi försöker reda ut vad som är fakta, så att allt blir rätt och riktigt.

Det här är bara en av många ­förhandlingar som pågår efter årets skogsvårdssäsong. I år har GS-facket satsat extra resurser på att söka upp säsongsanställda som jobbar med plantering och röjning. Nästan alla säsongsanställda ­kommer från andra länder, bland annat Thailand, och många har dålig kunskap om sina rättigheter.

– Vanliga fel är att man har ­jobbat lördagar eller söndagar utan att få ob-ersättning eller jobbat övertid utan ersättning. Det är också ganska vanligt att arbets­givare överdebiterar för hyran som dras från lönen, säger Magnus Lindberg, ombudsman på GS centralt.

En kommentar till “Thailändare gick back på skogsplantering – åker hem skuldsatta

  • Vad heter företaget som är i konflikt med fackförbundet för att inte ha betalat ut korrekta löner?

    Tycker att ni ska komplettera med den uppgiften.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Prispress driver fusk med löner i skogen

Prispress driver fusk med löner i skogen

Skogsbolagens prispress tvingar entreprenörerna att fiffla med lönerna. Adam från Polen har aldrig blivit så lurad som när han kom till Sverige för att plantera träd.

Nytt fokus hos GS: Bättre information ska ge säsongs­arbetare rätt villkor

Nytt fokus hos GS: Bättre information ska ge säsongs­arbetare rätt villkor

Facket har släppt pinnjakten och istället börjat informera på allvar

GS storsatsar för ordning i skogen

GS storsatsar för ordning i skogen

Extra personalresurser för uppsökeri och information, fler kontroller och ett nytt samarbete med skogsbolagen – GS-facket ökar insatserna för att motverka fusk och osund konkurrens i skogen.

Kambodjaner får stöd i lönetvist

GS-facket har nu beslutat att hjälpa de säsongsanställda kambodjanska skogsarbetare som fick sin lönegaranti indragen och hamnade i tingsrätten. GS riktar samtidigt hård kritik mot de storbolag som anlitade den konkursmässiga arbetsgivaren.

Nu ska tusentals hektar skog och åker läggas i blöt

De pluggar diken för klimatets skull - tusentals hektar läggs i blöt

Johan Andersson: ”När jag skulle ut till första jobbet tyckte jag att allt kändes rätt konstig”

Torka och storm ställer till det i skogen

Torka och storm ställer till det i skogen

Extremväder tvingar skogsmaskinsförare att ta mer hänsyn till var, när och hur de kör.

Vi höll ihop och tog vårt ansvar

Vi höll ihop och tog vårt ansvar

Nu är det upp till regering, riksbank och direktörer att göra sin del, så vi snabbt kan komma tillbaka till ett läge där vi kan få mer pengar i plånboken, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

En magisk gräns spräcktes – men osäkerheten består

En magisk gräns spräcktes – men osäkerheten består

Vi kan komma överens – även när det blåser kallt. Kanske är det det viktigaste budskapet från både fack och arbetsgivare, skriver Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

”Inte missnöjd, men man hoppas ju alltid på mer”

”Inte missnöjd, men man hoppas ju alltid på mer”

Lite klent, faktiskt nöjd, ett år för långt. Det är några av reaktionerna på helgens avtal.

Kvällsjobb i skogen – inget för mörkrädda

Kvällsjobb i skogen – inget för mörkrädda

I dag jobbar många maskinförare tvåskift. Arbetet är detsamma kvällstid, men känslan en annan. Mats Lind och Patrik Olson kör utanför Skinnskatteberg en mörk och snöfri kväll i februari.

Så många strejkar på Tesla – IF Metall går ut med siffra

Så många strejkar på Tesla – IF Metall går ut med siffra

Tesla hävdar att över 90 procent av personalen arbetar, trots strejken. Nu går IF Metall ut med en egen siffra.

Teslas registreringsplåtar blir kvar hos Postnord: ”Glädjande”

Teslas registreringsplåtar blir kvar hos Postnord: ”Glädjande”

Tesla får inte genast tillgång till de registreringsskyltar som blockerats av facket.

Så kan Tesla runda postblockaden

Så kan Tesla runda postblockaden

Transportstyrelsens registreringsskyltar får bara skickas via Postnord, men det finns sätt att kringgå stoppet.

Facket till Musk: ”Galenskap att inte teckna kollektivavtal i Sverige”

Facket till Musk: ”Galenskap att inte teckna kollektivavtal i Sverige”

Nu får Teslaägaren svar på tal – ”klart man vill att det ska slå hårt”.

Totalstopp för nya Teslabilar får Elon Musk att reagera: ”Galenskap”

Totalstopp för nya Teslabilar får Elon Musk att reagera: ”Galenskap”

De nya uppgifterna får Tesla-ägaren att bryta tystnaden på sin plattform X.

Karta: Så här utvidgas strejken – dag för dag

Karta: Så här utvidgas strejken – dag för dag

Snart ökar trycket på Tesla ytterligare när fler stridsåtgärder genomförs.

Medlaren dementerar: Ingen order har kommit från Elon Musk

Medlaren dementerar: Ingen order har kommit från Elon Musk

Medlaren Kurt Eriksson dementerar uppgifterna om att Elon Musk nu ska ha lagt sig i den svenska konflikten.

Fackens hårda ord mot Svenskt Näringsliv: ”De är syltryggar”

Fackens hårda ord mot Svenskt Näringsliv: ”De är syltryggar”

”Det kan påverka konflikten, att den blir längre.”

Svenskt Näringsliv vill se över rätt till sympatistrejk: ”Inte rimligt”

Svenskt Näringsliv vill se över rätt till sympatistrejk: ”Inte rimligt”

”Det måste vara Teslas val”, säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke.

Inga byggarbeten på Teslas verkstäder – ”Det får stå och förfalla”

Inga byggarbeten på Teslas verkstäder – ”Det får stå och förfalla”

Byggnads ordförande Johan Lindholm: ”Tror absolut att det är hundraprocentig uppslutning.”

Fackets nya steg: Stoppa kritiska delar till Tesla-bilar

Fackets nya steg: Stoppa kritiska delar till Tesla-bilar

”Utan den detaljen kan man inte leverera bilen.”

IF Metall: Medlemmar som inte strejkar ska uteslutas

IF Metall: Medlemmar som inte strejkar ska uteslutas

”Har förbundsstyrelsen beslutat om en konflikt så har man en skyldighet att delta i den.”

IF Metalls nya taktik: Så mycket höjer de strejkersättningen

IF Metalls nya taktik: Så mycket höjer de strejkersättningen

Högre ersättning ska få fler att sluta upp

Strejkbrytare – en krigsförklaring mot fackföreningsrörelsen

Strejkbrytare – en krigsförklaring mot fackföreningsrörelsen

Harald Gatu: Teslas strejkbrytare tvingar oss tillbaka till tiden när arbetare ställdes inför frågan: Vilken sida står du på?

All billackering av Teslor stoppas: ”Vi kommer stänga ner allt Tesla-arbete”

All billackering av Teslor stoppas: ”Vi kommer stänga ner allt Tesla-arbete”

Målarna varslar om totalstopp för all lackering av Tesla-bilar.

Det här betyder kollektivavtal för Teslas mekaniker

Det här betyder kollektivavtal för Teslas mekaniker

Rimliga villkor och garanterad lön ställs mot osäkra aktieoptioner

”Vi skickar ut trasiga bilar” – Tesla-anställdas  tuffa arbetsvillkor drabbar kunder

”Vi skickar ut trasiga bilar” – Tesla-anställdas tuffa arbetsvillkor drabbar kunder

Den som inte klarar det hårda arbetstempot på Tesla får ingen löneförhöjning – och riskerar sparken.

Perspektiv: Motor­branschen förlorare – ”Har Svenskt Näringsliv ringt Elon Musk?”

Perspektiv: Motor­branschen förlorare – ”Har Svenskt Näringsliv ringt Elon Musk?”

”Utan kollektivavtal kan Tesla när som helst och utan diskussion sänka lönen och försämra villkoren för de anställd”

”Partiell strejk” på Tesla – många rädda efter hot enligt IF Metall

”Partiell strejk” på Tesla – många rädda efter hot enligt IF Metall

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä konstaterar att långt ifrån alla bilmekaniker på Tesla deltar i strejken.

Spänt läge för strejkvakterna i Malmö: ”Hotade med att ringa polisen”

Spänt läge för strejkvakterna i Malmö: ”Hotade med att ringa polisen”

Så har strejken slagit på Teslas verkstäder runt om i landet.

Tesla-anställd: ”Är man obekväm, då får man sparken”

Tesla-anställd: ”Är man obekväm, då får man sparken”

Obetald övertid, arbetsmoment med minutkrav – stenhårda produktionskrav på Tesla enligt anställda

Det här gäller när du strejkar – vi har listan

Det här gäller när du strejkar – vi har listan

I fredags inleddes en strejk på Teslas alla bilverkstäder i landet. Vi har tagit fram en lista på vad som händer vid en strejk, vad du får och inte får göra.