Industriarbetarnas tidning

Allt inför fotouppdrag för Dagens Arbete/Dagens Arbetsmiljö

Hej!
Kul att du vill jobba med oss! Här får du all info du behöver inför uppdraget.
Längre ner på sidan har vi samlat några exempel på hur vi vill se våra läsare och deras arbetsplatser i tidningen.

Leverans

Vi vill ha bilderna i jpg, 300 dpi, cirka 25 centimeter breda som standard. Potentiella dragarbilder behöver vi i 42 cm bredd.
Bilderna ska vara av tekniskt hög kvalitet (färgbalans, ljus, skärpa, kontrast med mera). Hellre något för ljusa än för mörka. Vårt papper är inte helt vitt.
Skicka flera bilder och både breddare och en höjdare eftersom jobbet även kan hamna på ettan, i innehållet och på webben.

Vi vill att bilderna lämnas via Dropbox. Klicka på länken och du kommer till mappen Bilder IN DA.

Fungerar det inte kan du använda tjänster som Sprend eller We Transfer. Mejla då till bild@da.se

Glöm inte att skriva in bildinfo!
Döp bilderna logiskt, till exempel till företagets eller personens namn. Bilderna ska också indexeras med ditt namn, namnen på personerna som är med och vilket företag det gäller.

Får du inte tidningen? Mejla din adress till sn@da.se så sätter Stina upp dig på friexlistan.
Om du önskar finns det alltid möjlighet att få en pdf på sidorna. Hör av dig till Isak (ik@da.se) eller Marlene (mh@da.se) på redigeringen.

Rättigheter

Dagens Arbete och Dagens Arbetsmiljö har rätt att lagra bilderna elektroniskt och publicera i samtliga kanaler, inklusive sociala medier.

Fakturering

Fakturauppgifter:
Dagens Arbete AB
Fack 8124
Box 3039
831 03 Östersund

Organisationsnummer: 556532-4307

Vi vill i första hand att du skickar fakturan i pdf-format till:
8124@faktura.scancloud.se
Om du inte har möjlighet att skicka pdf tar vi emot pappersfakturor till adressen ovan.

Så vill vi ha bilderna

Eftersträva: Färg, aktivitet, rörelse, kontakt, djup, arbetsglädje, stolthet, gemenskap, engagemang, handling, kontrast, värme, styrka, närhet, stridbarhet, spännande vinklar och en positiv känsla i bilderna.

Undvik: Uppställt, stillastående, offerkänsla, dystert, mörkt, matt, frånvaro, stökiga bakgrunder och gul lysrörsbelysning.

Några exempel på ett stuk som vi gillar och vill ha mer av. Bläddra nedåt för att se våra olika avdelningar.

DA MÖTER. Bilden ska skapa kontakt. Blicken och uttrycket är det viktiga. Miljön är underordnad, men får gärna vara visuellt spännande. Vi behöver en neutral yta att lägga text i. Det går ju alltid att ljusa upp eller mörka ner i efterhand men en del av bilden får inte innehålla för mycket detaljer. Bilden är utfallande i tidningen (5 mm) så tänk på att lämna marginal i utsnittet.

ÖGONBLICKET. En berättande bild på en intressant situation. Kan vara ett moment i arbetets vardag eller en udda, spontan händelse. Får gärna handla om arbetsglädje, samarbete, gemenskap. Texten läggs på svart platta så det behövs ingen neutral yta. Tvärtom kan det bli lyckat om det händer saker i olika delar av bilden. Vi drar bilden över ett uppslag (42 cm) så det finns utrymme för en spännande komposition.

DILEMMAT. Handlar om en specifik situation. Bra om bilden kan förstärka känslan i jobbet och vad det handlar om. I övrigt detsamma som DA möter: Neutral yta för text och marginal i utsnittet.

PÅ GOLVET. Här gör vi i regel ett bildpaket. Bra om det finns både miljöbilder, porträtt och detaljbilder att välja på.

REPORTAGE. Minst en stark dragarbild som fångar läsaren och sätter tonen för jobbet. Bilderna i övrigt ska vara varierade, samspela med texten och bära reportagets vinkel. Vi tar gärna emot bilder med delvis rena ytor att lägga rubrik, ingress eller ryckcitat i. På så sätt kan bilderna bli större och sidorna mer slagkraftiga (särskilt viktigt för startuppslaget). Jobba gärna med kopieringen så att bilderna håller ihop över flera sidor. Skicka med ett porträtt på reportagets huvudperson.