"Vi slår värmerekord – men vem bryr sig?"Krönika, Malena Ernman.

"Hur ska det gå för dem som inte kvalar in i den svenska modellen?"Jeanette Herulf har tittat närmare på Per Molanders senaste rapport.

DA granskar Afa Försäkring

”Hela tiden nya hinder”

Här kan du lyssna eller ladda ner på reportaget: Kampen för att få hjälp

”Vi arbetsskadade har varken läkar- eller juristutbildning och facken motarbetar oss också. Hur kan det vara så här? Hur kan man få bli så utsatt.” Så skriver Anita, en av många läsare som har hört av sig efter vår granskning av Afa försäkring.

Loella: ”Min fackkvinna hjälpte mig ett tag, och hon sa: 1,5 miljoner ska du ha.”

”Jag skadade mig under ett nattpass. Tog emot en stor, tung fallande låda. Det slutade med att jag spräckte sönder hela axeln och halsen. Jag gick med enorma smärtor under ett år, fick sprutor och piller och gick som en zombie innan det kom en specialist och opererade mig.

Han tog bort halsmuskeln och flera andra muskler, sa att det var bara slafsor som inte gick att rädda. Så blev jag sjukskriven igen, arbetsgivaren hade ingen omplacering att erbjuda, men Försäkringskassan erbjöd omskolning. Jag var intresserad av att bli hemtjänstassistent. De sa: sök utbildningen så står vi och arbetsgivaren för 75 procent av lönen. Jag kom in, utbildningen var då två år på högskola. Jag pluggade mest nattetid eftersom jag har fyra små ungar. Men jag klarade tentorna och så kom sommarlovet. Då kom också ett brev från FK: ‘du får inte plugga på högskolan, bara på gymnasienivå’. Så jag var tvungen hoppa av och gå till sjukskrivning igen. Jag fick ingen hjälp ekonomiskt och ungarna måste få mat. Jag fick indragen sjukpenning några gånger, det var bråk hela tiden.

Jag har provat allt men min skada har gjort sig påmind hela tiden och till slut sa jag, nu orkar jag inte mer, jag tar sjukpension och fick livränta. Då hade 14 år gått, och jag trodde jag skulle få livränta retroaktivt för 14 år. Nej, det blev cirka 1,5 år och en liten summa från Afa under viss tid av sjukpenningperioden. Jag fick 30 000 kronor av Afa, för 14 år. Skulle jag ha överklagat hade det väl tagit 14 år till, och jag skulle inte ha kunna ge barnen någonting alls igen, jag orkade inte strida mera.

Makaroner på längden o tvären jämt, fattigmansmat till ungar som växer och behöver riktig mat. Så jag gav upp. Men nog har jag blivit blåst. Min fackkvinna hjälpte mig ett tag, och hon sa: 1,5 miljoner ska du ha, men icke. Det blev 30 0000. Jag har varit så besviken och ledsen och trott att man varit så skyddad om någonting händer en på arbetet. Men icke.

Jag skulle vilja ha upprättelse för allt jag förlorat. Framför allt min hälsa.”

Fotnot: Loella är inte berättarens riktiga namn. Hon vill vara anonym.

Anita: ”Afa sätter upp nya hinder hela tiden”

”Jag är en belastningsskadad före detta sjökock, jag har arbetat cirka 20 år till sjöss.

Arbetet var tungt och slitigt. Min diagnos är nack-skuldermyalgi, alltså ständig smärta i nacke och skuldror. Jag har också skador i det autonoma nervsystemet och har drabbats av depression på grund av de ständiga smärtorna.

Jag fick min halsryggrad röntgad och sedan påstod läkarna på Försäkringskassan att jag har nervrotsförträngningar, alltså åldersförändringar som inte har med arbetet på sjön att göra. Trots att mina besvär är muskulära!

Det tog mig sju år att få Försäkringskassans läkare att godkänna min skada. Många belastningsskadade får inte ett öre i ersättning.

Jag fick livränta beviljad och trodde det var en ren formsak att Afa Försäkring skulle betala den övriga inkomstförlusten. Jag trodde fel! I februari är det 3 år sedan min kamp mot Afa började och den pågår fortfarande.

När den första inkomstutredningen gjordes sa Afa att min arbetsgivare inte betalat in till försäkringen. Jag beställde ut uppgifter från Fora och de hade fel. Men både mitt fackombud och handläggaren sa till mig att avgiften inte var betald. Fackombudet sa också att: ‘pengarna ska räcka till alla’?

Afa sätter upp nya hinder hela tiden. Tillexempel: de har beräknat min inkomst på fel år. De har inte satt sig in i mitt tidigare lönesystem. De beställde bara ut uppgifter från skattemyndigheten på landinkomst, inte från sjömansskattekontoret där sjöinkomsten finns registrerad. De gjorde två utredningar bara baserat på landinkomst. Trots att handläggaren skulle vara expert på just min yrkesgrupp. Då blir inkomstuträkningen naturligtvis helt fel. Och när det här felet upptäcktes fick jag inte veta någonting!

Vi arbetsskadade har varken läkar- eller juristutbildning och facken motarbetar oss också. Hur kan det vara så här? Hur kan man få bli så utsatt som sjuk och försäkrad?”

Tomas Stolt: ”Afa anser att min invaliditet bara är 25 procent men klarar mig inte utan hemtjänst”

Mitt namn är Tomas och jag har blivit sjuk av arbetet.

Det är en lång historia men sjukdomen visade sig inte förrän under 2000-talet. Jag arbetade på ett företag som importerar och säljer bananer mellan 1967 och 1980. På den tiden visste man inte om riskerna med besprutade bananer.

Vi som arbetade med hanteringen vid lossning, vägning, behandling för mognad och så vidare, blev exponerade mycket mer än andra i vår del av världen.

2008 fick jag diagnosen Parkinson. Det kom smygande. När jag berättat för neurologen om hur jag arbetat med besprutad frukt skickade han mig till USÖ i Örebro för en arbetsmedicinsk undersökning i början av 2015.

Det tog lite tid innan professorn i yrkesmedicin blev klar med utredningen om sjukdomen var arbetsrelaterad. När beskedet kom så visade det sig att under min tid på fruktföretaget så fick jag i mig toxiner och pesticider. Professorn slog fast att det är dessa gifter som har gjort mig sjuk. Andra från arbetsplatsen blev också sjuka, men de flesta var äldre än mig och har gått bort under åren.

Jag är väldigt kritisk till hur jag har blivit behandlad av Afa, Försäkringskassan och företaget. Afa anser att min invaliditet bara är 25 procent trots att jag inte kan klara min vardag utan hjälp av hemtjänsten. I och med sjukdomen så fick jag även nervsjukdomen dysartri som gör att jag inte kan föra min talan och göra mig förstådd. Jag har väldigt svårt att ta kontakt genom telefon då folk inte hör vad jag säger, de lägger oftast på utan att förstå orsaken till att jag har svårt att prata. Jag kan ju inte förklara min situation.

Försäkringskassan har räknat fel på min livränta. Jag har försökt kontakta företaget med post, mail och via telefon med frågor om tiden som har gjort mig sjuk, utan att få svar.

Jag vill att det här ska komma upp, jag vet att jag inte är ensam om detta!

 Bertil: ”Afa hävdade att skadan var ärftligda_1412592127436_siluett3.jpg

”Allt det ni skriver stämmer in på mig. Jag hade kontakt med Afa när jag skadade ryggen. Jag fick inte öre. Efter 25 års inbetalningar till facket. Varför ska man lura folk till att ha försäkringar? Tro att man har ett skyddsnät om något händer!

Och Försäkringskassan, suck. Bara en massa överklaganden. Utförsäkrad i 8 månader!!

Jag skadade ryggen på jobbet 2010. Trodde det var en sträckning i ryggen först, men efter 4 veckor var jag tvungen att söka läkare. Diskbråck. Försäkringsbolaget undrade: Varför gick du inte till läkare direkt? Man springer inte till läkaren för allt, inte jag i alla fall.

Jag remitterades och opererades och började arbeta. Men efter 6 månader försvann förmågan att gå längre sträckor. Gå till affären? Glöm det, var det kö till kassan kunde jag inte gå.

Jag anmälde skadan till Afa men fick avslag. Afa hävdade i beslutet att skadan var ärftlig. Men jag hade inte varit sjukskriven eller sökt läkare före skadan!

Afas dom var: för att ersättning ska kunna betalas från försäkringen krävs att övervägande skäl talar för att besvären eller sjukskrivningen beror på olycksfallet. Vi har godkänt att du råkade ut för ett olycksfall i arbetet. Däremot har vi beslutat att din sjukskrivning INTE beror på olycksfallet. Du kan därför inte få någon ersättning.

Jag överklagade men överklagan avslogs. SUCK, vad ska man med arbetsskadeförsäkringar?

I dag efter 3 stora ryggoperationer har jag ständig värk och taskig ekonomi. Tänk om man kunde fått hjälp från försäkringen man trodde att man hade rätt till.”

Fotnot: Bertil är inte berättarens riktiga namn. Han vill vara anonym.                             

Mats Eriksson: ”En tung börda att inte få upprättelse”

”Ibland inbillar jag mig att smärtorna inte är så farliga. När jag sen jämför mitt liv med mina vänners så inser jag hur begränsad och isolerad jag är. Jag är bara 43 och har tappat livslusten.

Jag har sedan 1996 jobbat som maskinoperatör på ett förpackningsföretag. Jag har under hela mitt liv trivts med att jobba inom industrin och hade planerat att göra det fram till min pension. Jag har jobbat och betalat skatt. Varit med i facket sedan 16-årsåldern.

När nya maskiner skulle installeras ställdes orimliga krav på personalen. Stressigt, rörigt. Repetitiva lyft. Personalen informerade ansvarig chef, huvudskyddsombud och fackliga företrädare om den dåliga ergonomin och psykosociala arbetsmiljön, men det gjordes inga förändringar.

Jag var med om två olyckor. Under hög stress och tidspress fångade jag reaktionsmässigt en tung låda när den föll av en lastpall. Det blev ett vridvåld mot min vänstra axel och skuldra. Två år senare råkade jag ut för en truckolycka.

Smärtspecialisten menar att det är arbetsmiljön med bristande ergonomi och de två olyckorna som har lett fram till att jag inte har någon arbetsförmåga.

De ansvariga cheferna jobbar inte kvar och att jag har en bra relation med nuvarande företagsledning. Den gamla arbetsgivaren är ensam ansvarig för att mitt liv är förstört. Förutom ett ekonomiskt straff ska jag nu även känna mig som en simulant. Det är en tung börda att inte få upprättelse.

Jag tvingas äta Saroten och Lyrica mot nervsmärtor tre gånger per dygn. Varken receptfria eller receptbelagda värktabletter hjälper.

Det måste finnas ett sätt att få min arbetsskada godkänd. Jag har en pågående process mot Försäkringskassan angående livränta. Afa betalar inte ut några försäkringspengar innan Försäkringskassan har godkänt arbetsskadan. Ett moment 22.
Afa har i och för sig godkänt både lådtappet och truckolyckan som arbetsolycksfall, men inte sambandet mellan dem och de besvär som jag har idag.
Man kan läsa i media att Afa och Försäkringskassan (Fk) vill att fler ska anmäla sina arbetsskador. Men de ger avslag för de flesta så det är inte konstigt att de får in färre ansökningar.

Afa borde själv kunna besluta om detta utan inblandning av Fk.

Jag har varit sjukskriven i omgångar sedan 2009. Heltidssjukskriven sedan 2013. 2014 kom arbetsförmedlingen fram till att jag inte har någon arbetsförmåga. Varför får jag då inte livränta?

Jag hade ett aktivt och socialt liv med familj och vänner. Ägnade mycket tid åt att skapa musik. Kampen mot arbetsgivaren, Försäkringskassan och Afa har tagit hårt. Detta tillsammans med smärtorna gör att jag har tappat livslusten.”

Tomas: ”Helt sonika tar de bort olyckan”

da_1412592127436_siluett3.jpg”Jag såg ert reportage om de arbetsskadades kamp mot Afa Försäkring. Jag blev själv skadad på jobbet 1988 i en arbetsplatsolycka. Som följd fick jag en trasig rygg. Jag har än i dag svår värk i ryggen, ner i benen och svåra kramper på grund av nervsmärta. Jag går på mycket starka mediciner dagligen.

Skadan godkändes 1988 hos både Försäkringskassan och AMF som det hette då (nu Afa).

1994 opererades min rygg. Två år senare så ändrar Försäkringskassan sitt beslut från godkänd arbetsskada till att jag skulle ha en sjukdom i stället och helt sonika tar de bort olyckan. De säger att den har egentligen inte inträffat, utan det var ’ett ansträngande arbetsmoment’. Allt detta fast Försäkringskassan inte ens har varit på plats och undersökt arbetsplatsen.

Och som ett brev på posten så kommer också ett avslag om fortsatt livränta från Afa: ’vi har tagit del av Försäkringskassans beslut’ och ’vi delar Försäkringskassans uppfattning och beslut om att samband med arbetsskada inte längre föreligger’. Afa håller med Försäkringskassan om att det skulle vara andra orsaker till besvären. Besvär som jag fortfarande har.

Jag blir bara less på hur dom kan ändra hur skadan uppkom. Att dom ens får hålla på och ändra diagnoser på folk hur som helst?”

Fotnot: Tomas är ett fiktivt namn. Berättaren vill vara anonym.


at@da.se

5Kommentarer

Tobias:

Jag håller med er allihop. Trist att vi arbetsskadade skall stå för ”smällen” medans våra företrädare smörjer kråset och rent ut sagt ”skiter i oss arbetsskadade” och våra rättigheter. Våra skyldigheter har vi för länge sedan uppfyllt.

Sedan talar man om ”rättssäkerhet”, ”rättstrygghet”, och Försäkringskassan påstår att man har ”opartiskhet” och ”oberoende”. Men från vad? Inte enligt avtalen eller villkoren.

Samma sak med AFA där sitter båda parter i varandras knä. Inte mer rättstryggt eller rättssäkert där heller. Och att man sedan har från LO-TCO rättsskydd avtalat bort möjligheten att stämma arbetsgivaren eller försäkringskassan för direkt olämpligt beteende känns inte heller rättssäkert eller opartiskt.

Som någon sade ovanför i texten: Afa sätter upp nya hinder hela tiden. Vi arbetsskadade har varken läkar- eller juristutbildning och facken motarbetar oss också. Hur kan det vara så här? Hur kan man få bli så här utsatt som sjuk och försäkrad?”

Jag har gjort precis allt som man har begärt av mig både för FK och AFA, men även för mitt försäkringsbolag och den försäkring som jag tecknade med mitt fackförbund (LO-TCO) men inte hjälpte det.

Men som sagt, företrädarna smörjer kråset och låter oss ta smällen. Arbetsskadeförsäkringen urholkas mer och mer om den inte redan är borta helt för oss som tecknat LO-TCO.s arbetsskadeförsäkring i god tro.

Mats Jonsson:

Det stora felet i systemet är ju att den som ska betala också avgör vem som är berättigad till ersättning eller inte. Detta bör naturligtvis avgöras i domstol. Vad gäller arbetsskadeersättning har, eller hade, Sverige en ärevördig tradition med anor från vikingatiden. I 1734 års lag inskärptes husbondens skyldighet att svara för sjukvården om någon anställd blivit skadad ”i och för tjänsten”. I 1805 års legostadga förtydligades, att sjukvårdskostnaderna inte fick dras av på lönen.

Spagge:

Man måste erkänna att det finns offer och förövare vid psykisk misshandel på arbetsplatsen.
Det måste finnas ersättning och straff – allt annat är lurendrejeri!
De s k ”parterna” ska inte syssla med rättskipning.

Anita:

Styrelseledamöter från förbundsstyrelserna sitter också med i AFA:s tre styrelser.
AFA är ett aktiebolag, ett AB har ägare.
Är Anita Steen (ordförande) och resterande ledamöter registrerad som ägare till AFA försäkringsbolag ?

4 miljoner arbetares försäkringspengar har gått in till aktiebolaget AFA utan att vi kunnat välja var vi vill försäkra oss.
Det är också konstigt att arbetsgivarna äger så stor del av AFA försäkring, min inbetalda premie till AFA är inbetald i mitt namn : alltså en del av min lön. Arbetsgivaren har inte betalat in en slags avgift för hela arbetarkollektivet.
I Europakonventionen första tilläggsprotokollet artikel 1. regleras egendomsskyddet.
Jag anser att mina försäkringar är enskild egendom.
Ger AFA:styrelse direktiv till VD att alla medel ska tas till för att behålla tillgångar i ”företaget”?

Tobias:

Sedan går man och tror att det här handlar om tillämpningen av lagen, och om rättssäkerhet. Och om man jämför uttaget i olika länder – då måste man också jämföra vår sjukförsäkring med andra länders sjukförsäkringar.

Vad tycker du?

captcha

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer på samma tema:

Arbetssjuka lämnas utan skydd

Facket och arbetsgivarna startade försäkringsbolag för att anställda som skadats på jobbet snabbt och enkelt skulle få ersättning. I dag har bolaget blivit en jätte som betalar tillbaka miljarder till arbetsgivarna samtidigt som färre utslitna får del av pengarna. Dagens Arbete och Kommunalarbetaren har granskat sveket mot de arbetssjuka.

8

Kampen för att få hjälp

Fast i byråkratinAfa har blivit del av ett system där skadade mals ner av tröga processer. Dagens Arbete har granskat ditt skyddsnät och hittat en alternativ värld där företag och konsulter tar betalt för att göra fackets jobb.

5

"Alla som har rätt till ersättning ska få det"

Replik"Vi har ett tydligt uppdrag från våra ägare, arbetsmarknadens parter. Varje kund som har rätt till ersättning ska få det. Det är utifrån den devisen vi arbetar varje dag", skriver Anders Moberg, VD för Afa Försäkring, angående vår granskning.

7

"Pinsam tondövhet, Afa Försäkring"

Ledare"Statistiken talar sitt tydliga språk. Medan Afa Försäkring samlar miljarder på hög och till och med ger tillbaka 40 miljarder till arbetsgivarna nekas allt fler arbetssjuka ersättning" skriver Helle Klein i ett ledare angående repliken från Afa Försäkring.

6

"Dags att reformera arbetsskadeförsäkringen"

DebattDet finns fyra tunga argument för att slå samman arbetsskadeförsäkringen. Dagens uppdelning är tidskrävande och människor kan hamn mellan stolarna, alla täcks inte av avtalsförsäkringen, kostaderna för dålig arbetsmiljö döljs och företagen får inga incitament att förbättra den. Det skriver professor Eskil Wadensjö i dag på DA Debatt.

2

"Försäkringen har blivit en återvändsgränd"

Debatt"Det som skapades för att underlätta möjligheten att få ersättning har nu blivit en försäkring där ansvaret trollas bort", skriver författaren Börje Eriksson och forskaren Töres Theorell i ett debattinlägg.

4

"Det är få som behöver vänta"

Lea Skånberg på IF Metall är oroad över handläggningstiderna på Afa och kommer att kräva åtgärder. Men försäkringsbolagets verksamhetschef, Eva Eriksson, ser inga problem. De som behöver vänta länge på svar är få, enligt henne.

4

"Samförståndet ett hån mot de arbetssjuka"

Debatt"Med ett LO som hamnat i knät på motparten behöver arbetsskadade få tillbaka möjligheten att stämma arbetsgivaren, skriver Rolf Ählberg, tidigare arbetsmiljöombudsman i Metall. Han har reagerat på DA:s granskning av AFA, som får en fortsättning i nästa vecka.

10

Läsarna berättar själva om sina skador

Läsarberättelser Mats skuldror värker efter två olyckor och nu råder moment 22 med Försäkringskassan och Afa. Bertil skadade ryggen på jobbet 2010, men Afa sade att den var ärftlig. Tomas arbetsskada godkändes först men sedan kom beskedet att den ”inte längre föreligger”. Läs DA-läsarnas egna berättelser om kampen för att få sina jobbskador bekräftade.

4

Därför fick arbetsgivarna tillbaka 40 miljarder

Vår granskning visar att näringslivet de senaste fem åren fått tillbaka 40 miljarder från Afa. Varför var det deras pengar? DA har frågat LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson, som var med och tog besluten.

4

"Hur blev en vältränad 50-plussare en 'gamling'?"

Debatt"Det är en skrämmande tanke att Afa kan förvandla våra slitskador till ”åldersrelaterade” skador och på det viset komma undan sitt ekonomiska ansvar", skriver före detta skyddsombudet Lars i ett debattinlägg.

2

Så svarar Afas ägare på kritiken

LO och Svenskt Näringsliv svararVår granskning visar att det är trångt i porten för arbetssjuka som vill ha ersättning från Afa. Här svarar bolagets ägare på kritiken.

6

LO: Försäkringen inte värd att gå i konflikt för

Arbetsgivarna vill inte betala för de arbetssjuka och LO vill inte strida för dem. Här svarar facket och Svenskt Näringsliv på kritiken.

7

"Skydda de arbetssjuka"

LedareFöretagen är vinnare medan de arbetssjuka är förlorare i dagens arbetsliv. Arbetsgivarna och facket har svikit de mest utsatta.

6

Läs mer från Dagens Arbete:

Arbetsförmedlingens kontroller

Allt hårdare kontroll av arbetslösa 

Dagens Arbetes granskning visar hur M- och S-ledda regeringar systematiskt stramat åt reglerna för arbetslösa. Samtidigt som fuskande företag kommer undan.

13

DA-granskning blir riksdagsfråga

Nu hamnar Dagens Arbetes granskning av Arbetsförmedlingens kontroller i riksdagen. Ali Esbati(V) vill veta vad arbetsmarknadsminister Ylva Johansson tänker göra för att förändra systemet med aktivitetsrapporter och för att skärpa kontrollen av fuskande företag.

5

Bidragen driver verkstaden

Arbetsförmedlingen står genom olika bidrag för 60 procent av personalkostnaderna i Johnny Nilssons verkstad. Men IF Metall kritiserar företaget för att ha en undermålig arbetsmiljö.

”Systemet tar ingen hänsyn”

Sven fick plötslig sitt aktivitetsstöd indraget på fem dagar, totalt 2 000 kronor. Trots att Arbetsförmedlingen visste att hans funktionshinder gör att han inte förstår skriven text och därför missat att aktivitetsrapportera.

4

Fuskande företag slapp straff

Per stämde arbetsgivaren som struntat i att betala in pension och försäkringar, men blev lottlös då företaget gick i konkurs. Arbetsförmedlingen försökte få tillbaka de 1,2 miljoner kronor som bolaget fått. Men gav upp.

Arbetsförmed­lingen: "Lagstiftningen är fyrkantig"

Arbetsförmedlingen vill att vissa grupper ska slippa aktivitetsrapportera, och att myndigheten ska ha mer automatiserade kontroller av företagen som får bidrag. Det säger Clas Olsson, biträdande generaldirektör på Arbetsförmedlingen.

2

Ministern är beredd att ändra reglerna

"Vi misstänker att det är för lätt att ägna sig åt oegentligheter eller brottslig verksamhet" säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. Hon säger sig också vara beredd att undanta vissa grupper från kravet att skriva aktivitetsrapporter.

1

Skärvätskor

Sjuk av skärvätskor

I Sverige diskuteras knappt hälsoriskerna med skärvätskor. Symtomen medicineras bort medan den skadliga luften blir kvar. Nu kan Dagens Arbete visa att det faktiskt finns lösningar.

Så sköter du skärvätskan

DA REDER UTÖverallt i verkstadsindustrin används skärvätskor. Av dimman som skapas kan luftvägarna ta stryk. Men det finns sätt att skydda sig. DA guidar dig fram till de bästa råden.

Industrigymnasiet

Sveriges industriskolor i kris

industriutbildningHälften av industriutbildningarna har fem eller färre elever, många hotas av nedläggning, visar DA:s granskning. Och villkoren är olika: I Lycksele får man snåla med plåten, i Södertälje finns 3D-skrivare och robotar.

DA granskar vården av lungsjuka

Så skadas dina lungor av ditt arbete

Få läkare tänker på arbetsmiljön som hälsobov. Dagens Arbetes och Läkartidningens gemensamma granskning visar på stora kunskapsluckor.

Sjuk av jobbet? Så får du hjälp!

Koll påStå på dig! Inte alla läkare känner till att att jobbet kan vara orsak till dina lungbesvär. Här är frågorna din läkare ska ställa till dig.

1

DA granskar asbest

Asbest dödar – igen

Asbest totalförbjöds för 33 år sedan, ändå minskar inte cancerfallen. När gamla hus renoveras släpps den sylvassa fibern lös.

10
Karlskrona 2015. Tunnplåtslagaren Ingvar Mattisson sa i höstas farväl till sin arbetskamrat Kalle. Ytterligare tre varvsarbetare har nu insjuknat.

”Vem står näst på tur?”

En efter en försvinner arbetskamraterna på varvet. Och Ingvar Mattisson vet. Fler kommer att dö. Om han inte 
slår larm. "Det är ett ansvar jag har som äldre", säger han.

Helena Peltola fick avancerad sjukvård i hemmet via Ersta sjukhus. Läkaren Charlotta Gauffin undersöker henne och på väggen bakom hänger vännernas kampanj, inramade bilder från galna ögonblick i livet.

Helenas "diskbråck" var cancer

Helenas drabbades av asbestcancern mesoteliom. Tre gånger hade hade hon googlat och hamnat på det värsta, men läkaren envisades med diskbråck. Nu kan du lyssna till reportaget om Helena Peltola.

Dagens Arbete har tagit tre olika dammprover från Dannemora. Både ovan och under jord finns asbest i dammet. Gruvarbetarna har inte känt till att de utsatts för de farliga fibrerna. Foto: Johan Wahlgren

"Asbest i gruvorna har mörklagts"

Dagens Arbete kan genom egna analyser visa att det finns livsfarlig asbest i Dannemora gruva. Gruvarbetare 
har utsatts för ämnet utan att ha känt till riskerna.

1

Den skamfyllda pengafällan

När skulden blir ett livstidsstraff

Mona Larsson är en av nästan en halv miljon svenskar som har skulder hos kronofogden. Hon och hennes tonårsbarn tvingas nu leva på 4000 kronor i månaden. Ola Wongs reportage finns också som inläst version.

13

Tidigare ministern: ”det är en livstidsfångenskap”

I USA tar banken huset om du inte betalar lånet. I Sverige tar banken huset, sen fortsätter de att jaga dig, även om du är hemlös och utblottad.

1

"Innehavare av fackets kort sitter illa till"

Metallaren Åke Lantz i Mariestad är fly förbannad över att IF Metall lanserar kreditkort till medlemmarna med tjat och lock.

5

"Därför får LO Mervärde/Entercard annonsera i DA"

Dagens Arbetes chefredaktör och ansvarig utgivare om varför LO Mervärde/Entercard får annonsera i Dagens Arbete.

1

Andra länders syn på skuld

Utblick14 av EU:s 28 medlemsländer har i dag någon form av räntetak. I Finland försvinner skulderna efter 15 år.

Bränder under jord

”Man ska inte offra liv för att rädda liv”

DA granskarBrandmännen får inte gå in och rädda gruvarbetares liv. Sören Eriksson bröt mot reglerna för att rädda instängda jobbarkompisar.

Tryckeriernas momshärva

Den stora momsdopningen

DA GranskarStaten pumpade in mer än 3 miljarder kronor i svenska tryckerier. Olönsamma företag fick nytt liv och konkurrensen rubbades. Dagens Arbete berättar om hur slumpen skapat vinnare och förlorare, om brutna löften och kunder i ett juridiskt kaos.

5

Tryckerierna fick miljarder, kunderna fick notan

FilmStaten pumpade in mer än 3 miljarder kronor i svenska tryckerier. Vi förklarar tryckerimomshärvan genom två minuter animerad film.

2
Momshärvan

Fullt slagsmål om miljarderna

Tryckeriernas momshärvaMinst tusen rättsprocesser pågår – i värsta fall riskerar både tryckerier och kunder att gå i konkurs.

När jobbet skadar själen

Lasse orkade inte mer

När jobbet skadar själenLasse blev sjuk av jobbet - men han dog hemma i sin egen garderob. Dagens Arbete och Atlas förlag ger ut en bok om ett självmord som skakat om svenskt arbetsliv. Läs eller lyssna till ett utdrag ur boken.

11

När hjärnan tar stryk

"Man ser inte människan utan fokuserar på vinst." Citatet kommer från DA:s enkät om psykosocial arbetsmiljö till huvudskyddsombud på 50 av Sveriges största industrier. Fler citat följer i texten nedan. llustration: Graham Samuels

En tickande bomb

Dagens Arbetes granskning visar att stressen sprider sig på de svenska industrigolven, många klagar på en alltmer slimmad organisation. Samtidigt fokuserar allt fler företag på den psykosociala arbetsmiljön.

Hämta mer