Industriarbetarnas tidning

Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.

”Försäkringskassan följer inte domen”

Publicerad 2018-03-21, 07:00   Uppdaterad 2021-12-02, 09:04

Debatt ”I februari 2016 togs den omstridda tidsgränsen för sjukskrivningar bort. Då känns det märkligt att Försäkringskassan i praktiken återinfört en ny bortre parantes”, skriver Hans Hoff, riksdagsledamot för S.

Om skribenten:

Hans Hoff är riksdagsledamot för S i Hallans och medlem i IF Metall.

Det senaste året har vi fått oss återkommande rapporter och skräckhistorier till livs om hur människors liv slås i spillror av Försäkringskassan. Nu senast skrev Dagens Arbete om Ing-Britt Vikström som svårt sjuk tvingas söka ett ”normalt förekommande arbete”. Hon är bara en i en lång rad av människor som drabbats. Vad är det som händer? Det här är inte värdigt vårt välfärdssamhälle.

Den socialdemokratiskt ledda regeringen har i budget efter budget stärkt våra välfärdssystem. I februari 2016 togs den omstridda tidsgränsen för sjukskrivningar bort. Den så kallade bortre parentesen hade den borgerliga regeringen infört 2008 och den innebar att ersättningen från Försäkringskassan drogs in efter 2,5 år.

Då känns det märkligt att Försäkringskassan i praktiken återinfört en ny bortre parantes i sjukförsäkringen. Tusentals sjuka har under det senaste året fått beskedet från Försäkringskassan att deras ersättning dras in efter sex månader och att de måste vända sig till Arbetsförmedlingen och söka ett ”normalt förekommande arbete”. Detta får katastrofala konsekvenser. I många fall är personen svårt sjuk och kan förstås inte ta ett nytt jobb. Då återstår enbart socialbidrag.

Det här är så långt ifrån socialdemokratisk politik som man kan komma. Försäkringskassan generaldirektör, Ann-Marie Begler, hävdar att hennes ledarskap kännetecknas av att förstärka rättssäkerheten och tydliggöra lagstiftningens krav. Det visar sig inte i praktiken.

Högsta förvaltningsdomstolen har i ett avgörande från 2008 beslutat att för att ett arbete ska betraktas som ”normalt förekommande” ska det röra sig om ett vanligt arbete på arbetsmarknaden, den försäkrades arbetsförmåga ska kunna tas tillvara i full eller närmast full omfattning, arbetet ska innebära krav på normal prestation och arbetet ska inte kräva någon anpassning, annat än möjligtvis i ringa omfattning.

Försäkringskassan följer inte domen, utan hänvisar i stället regelmässigt till arbeten som är fysiskt lätta, icke rörliga och som inte innebär stress. I praktiken alltså jobb som inte finns. Som för Ing-Britt Vikström: jobbet ”att sitta i möte”.

Det är allvarligt att Försäkringskassan inte tillämpar fastställda domar. Framför allt efter att myndigheten varit oerhört tydlig med att de domar som avkunnats vad gäller LSS ska tillämpas så skyndsamt som möjligt.

Det är fullständigt oacceptabelt med den här brutala jakten på svårt sjuka och utsatta människor.

Försäkringskassans verksamhet ska vara effektiv och rättssäker samt präglas av en god service och hög tillgänglighet. Den enskilde ska få rätt ersättning i tid och relevant stöd. Så står det i regeringens regleringsbrev till Försäkringskassan. Läs det Ann-Marie Begler.

Hans Hoff
Riksdagsledamot (S), Halland

Det här är ett debattinlägg med anledning av vår granskning Ing-Britt tar striden för din sjukpeng.

13 kommentarer till “Försäkringskassan följer inte domen

  • LO ger 30 miljoner av våra medlems pengar till socialdemokraterna. Dom pengarna skulle vi medlemar behöva till rättshjälp mot försäkringskassan. Ett stöd på 30 miljoner till den som tar bort sjukpenningen för oss LO medlemar, det rimmar mycket illa.

  • Kan någon säga vilken dom som det rör dig om ? Det är väldigt intressant för oss som tvingas ta fajten med F kassan.

  • Eftersom kassan inte följer domslut samt skapar egna regler/tolkningar, måste både regleringsbrevet bli tydligare och klarare. Det får inte finnas en minsta antydan om att sjukförsäkringen är för dyr. Samtidigt kanske en del huvuden måste rulla, på grund av egenmäktigt förfarande?

    Som det är nu, kan vi inte ha det. Människor straffas för att de råkat ut för en sjukdom eller olycka! Hör ni inte hur fruktansvärt omänskligt det låter?
    Jag är medlem i (S) och fackligt aktiv. Här MÅSTE mitt parti göra mer än hittills!

  • ”I februari 2016 togs den omstridda tidsgränsen för sjukskrivningar bort. Då känns det märkligt att Försäkringskassan i praktiken återinfört en ny bortre parantes”, skriver Hans Hoff, riksdagsledamot för S.”
    Något ansvar har väl regeringen haft att det blivit så här.
    FK lever ju inte ett eget liv.
    Tillbaka till arbetarrörlesens rötter och visioner, det behövs mer än någonsin.

  • Hej Marie!
    En rättelse – LO ger inte 30 miljoner till Socialdemokraterna. LO har avsatt 30 miljoner för att bedriva LO:s egna valrörelse! En valrörelse som i och för sig syftar till att ge sittande regering fortsatt förtroende, MEN också skapa opinion i frågor som t.ex. denna så regeringen ska rätta till den felaktiga hanteringen vi ser av LO:s medlemmar. (Även andra)
    Utan ett politiskt inflytande kommer heller inte de nödvändiga förändringarna. För mig är det självklart att LO ska bedriva ett politiskt arbete, för mig som medlem i ett LO-fack rör det sig om 5-10 kr per år som läggs på fackligpolitisk samverkan… en mycket väl värd använd tia!
    Idag finns inget annat parti som så tydligt driver arbetstagarnas frågor som Socialdemokraterna.
    Svenska modellen (min trygghet) skall UTVECKLAS inte AVVECKLAS!
    Glöm inte detta den 9 september!

  • Hej Patrik
    Regeringen har haft 3,5 år på sig om att rätta till sjukförsäkringen och LO att påverka regeringen, men istället har den försämrats kraftigt sedan 2015 då sittande regering gav försäkringskassan ett krav på att sänka sjuktalen. 6 månader kvar till valet och fortfarande inga åtgärder för en fungerande sjukförsäkring, ärenden ho LOs rättskydd ökar hela tiden. Jag vill inte ge en enda krona av min medlems avgift till socialdemokraterna och bidra till denna hantering av sjuka.

  • Det finns även en dom som säger att ett normalt förekommande arbete kan vara ett arbete av övervakande karaktär. Går man efter det så skulle jag påstå att i princip alla mänskor kan arbete. En människa utan armar och ben kan ju absolut övervaka en maskin till exempel.

  • I flera år har många av oss som drabbats av FK:s kränkande behandling skrivit till regeringen, men till svar bara fått identiska nonchalanta svar om ”att de minsann inte kan agera i enskilda ärenden” för då gör de sig skyldiga till ministerstyre”, och sen en rekommendation att kontakta FK. Socialdemokraterna har varit fullständigt medvetna att deras agerande har skickat kroniskt sjuka ut i fattigdom. De har hela tiden talat om ett ”återgående till arbetet” när massor av människor egentligen lider av kroniska sjukdomar. Det här är inget annat än ett brott mot mänskligheten och kommer bara att fortsätta trenden av en europeisk socialdemokratisk implosion. Vad hände med humanitetens stormakt? Har S blivit infiltrerad av en skadlig främmande makt?

  • Något jag starkt reagerar på är att man pratar knappt om läkarintygen längre..Det tjatas om att samarbetet mellan Fk och Af inte fungerar men det enda i kedjan som inte fungerar nu är Fk! Dom ska bara betala ut den ersättning som behövs utifrån intyg och hjälpa till med att få till lämpliga rehabiliteringar. Vårdköerna på sina håll skulle säkert förkortas bara av att läkarna slipper att sitta med alla dessa kompletteringar om och om igen! Att nu bli utförsäkrad vid 180 dgr kan inte bli mer rättsosäkert..usch..

  • Ser i många lokala tidningar att försäkringskassans kontorschefer ofta går ut och tar ställning till regleringsbrevet, men hur skulle det vara om dessa chefer tog parti för lagarna istället?

    Men icke, man upprepar sin egen interna lag om att arbetslinjen gäller. Då undrar man ju, var den opartiska delen finns i fk.s myndighetsmaktbruk?
    Cheferna skryter hur opartiska och oberoende man är? Stämmer detta verkligen med verkligheten?

  • Jag själv är multisjuk och jobbar 50 procent. Nu har jag varit på ett möte ”Läkaren utsedd av FK för att utreda min arbetsförmåga”. Jag har ryggont (bäckenet) och fibromyalgi, svår psoriasis, sömnsvårigheter och ångest. Jag fick kallelse om att träffa en specialist för utvärderingen och jodå han är överläkare i psykiatri vilket inte framkom förrän jag själv kollade upp namnet, han gjorde en vanlig undersökning. Lyssnade på hjärta, lungor, Reflexer i knäna, lös med lampa i ögonen utsträckta händer som jag fick vrida på osv. Frågor ang hobbies, vänner om jag planterar blommor och om jag använde appar i telefonen (?!), ytterst lite om min sjukdomshistoria.
    Träffade en arbetsterapeut och det var bra, gick väl sådär men sen var det dags för sjukgymnasten. En gammal dam som inte är insatt i dagens mediciner och tyckte att fibromyalgi är ”kärringsjuka och inbillning”. Hon sa det inte rätt ut men hennes kommentarer och fnysandet sa det mesta… Jag fick en pulsklocka och utföra en del saker men varje gång fick jag påminna henne om att titta på min puls, vilket hon gjorde efter ca 45 sekunder-1 min.
    Det är skamligt att lägga pengar på något så dåligt. Jag hade velat träffa en läkare som var insatt i ryggproblem och en väl uppdaterad sjukgymnast. Nu ligger alltså detta till grund för min eventuyellt fortsatta sjukskrivning.

  • Vi är MÅNGA som besitter alla fungerande kroppsliga lemmar, men har sådana kroniska mentala sjukdomar som gör det OMÖJLIGT för oss att ens FUNDERA på vad ett ”normalt förekommande arbete” ÄR för nåt. Det är oftast medfött eller förvärvad skada, och jag har iallafall FÖRSÖKT hitta ett passande yrke på egen hand (22 st olika yrken under 20 års tid)..

    Att FK initiala tanke om oss sjuka, är att vi är sociopatiska och manipulativa lögnare som är så jävla LATA att vi lika gärna kan ruttna i rännstenen, så känns det som att FK först behöver se över sin egen myndighets attityd och inställning till oss sjuka.

    Vi blir MER sjuka av konflikterna vi har med dom, än vad som är mänskligt. Människor med steg 4 cancer nekas sjukpenning pga att dom är FULLT arbetsföra, iallafall i 2 veckor till innan dom avlider.. Har läst om MÅNGA såna fall.

    FK bryter lagen för mänskliga rättigheter och EU har fått in MÅNGA brev och anmälningar gällande Sveriges hantering av kroniskt sjuka..

    Vi sjuka har bara EN ENDA önskan – vilket är att få vara friska eller att få leva ett drägligt liv med rimliga förutsättningar…

  • Föräkringskassan har att följa förarbeten, lagstiftning och prejudicerande domar. När de beslutar skall de basera besluten på detta och på det underlag de har. De skall då ta hänsyn till faktiska omständigheter såsom vad som framgår av läkarutlåtanden och de försäkrades uppgifter. Regeringebreven förtar varken förarbeten, lagstiftning eller prejudicerande domar.
    Politikerna har inte tillstånd att bedriva ministerstyre därför har inte beslutsfattarna rätt att följa deras råd om de går emot lagstiftningen och övrigt beslutsunderlag. Detta skall ledningen på en myndighet känna till.
    Få bort regelverket och anställ socionomer och jurister som kan kommunicera med läkarna och de sjuka och som kan tolka lagstiftning och dämed ta EGNA BESLUT baserade på faktiska omstänigheter. Att ha ett krångligt motsägande regelverk och outbildad personal har nu visat sig vara livsfarligt.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.