Industriarbetarnas tidning

Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.

L: Fler ska våga slå larm på arbets­platserna

Publicerad 2021-02-24, 07:00   Uppdaterad 2021-03-08, 13:51

Debatt När ett arbetsmiljöproblem börjar utredas har konsekvenserna ofta redan hunnit bli ödesdigra. Det måste bli lättare att rapportera in brister anonymt, skriver Liberalernas Arman Teimouri och Malin Danielsson.

Om skribenterna:

Malin Danielsson sitter i arbetsmarknadsutskottet för Liberalerna.

Arman Teimouri är arbetsmarknadspolitisk talesperson för L och förste vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet.

Arbetsmiljön är generellt sett god i Sverige, men mycket finns kvar att göra. Inte minst måste vi som lagstiftare följa med i utvecklingen när teknik och nya värderingar ändrar hur vi arbetar.

Alla arbetsplatser måste vara säkra och trygga, oavsett om arbetsuppgifterna är nya eller gamla samt om det finns kollektivavtal eller inte. Självklart ska det vara nolltolerans mot olyckor som leder till svåra skador eller i värsta fall dödsfall. Detta är ett brett arbete som förutsätter en tydlig och effektiv arbetsmiljölagstiftning samt en diskrimineringslag som gör det dyrt att frångå sina förpliktelser som arbetsgivare.

Liberalerna har bland annat drivit på för satsningar på polisen vilket är avgörande för att utredningstiden för brott mot arbetsmiljölagstiftningen ska kortas.

Vi vill även se en utvärdering av dagens system med regionala skyddsombud för att säkerställa att Sverige har den mest ändamålriktiga organisationen för att fånga upp arbetsmiljöproblem.

Allt sammantaget hoppas vi att politiken med sådana steg ska kunna peka ut riktningen för tryggare arbetsplatser. Vi vill särskilt understryka det arbete som måste göras för att fler tips ska kunna inkomma till myndigheterna. När ett arbetsmiljöproblem eller brott börjar utredas har konsekvenserna ofta redan hunnit bli ödesdigra. Därför vill Liberalerna att det ska bli enklare att slå larm om missförhållanden på arbetsplatser.

Läs också

Vi är skydds­ombuden som inte duger

Så här ser våra dagar ut när vi ser till att arbetsplatserna är säkra. Vi räddar liv, skriver regionala skyddsombudet Linda Forså.

I Riksrevisionens granskning från 2016 beskrivs hur tips och anmälningar skulle kunna användas i högre grad för att upptäcka arbetsplatser med bristfällig arbetsmiljö. Jämfört med exempelvis Norges motsvarande myndighet fick Arbetsmiljöverket 2016 in betydligt färre tips – 1 600 jämfört med 7 000 i Norge. Detta trots att tips har fördelen av att handla om ett aktuellt problem och därför ofta angelägna att agera på. Mot bakgrund av detta anser Liberalerna anser att arbetstagare som upplever att arbetsplatser inte är trygga enkelt ska kunna rapportera de missförhållandena de ser.

Fler anmälningar skulle inte bara ge ett viktigt stöd till arbetet mot flera typer av fysiska arbetsmiljörisker: I en TCO-rapport från 2013 framkommer att när trakasserier och sexuellt ofredande gått så långt att arbetsgivaren har polisanmält händelsen är det inte ovanligt att arbetsgivaren känner att de har gjort sin plikt och lutar sig tillbaka – med den inställningen ändras inte de strukturella problemen som finns på arbetsplatsen. Det förhållandet behöver förändras. Arbetsgivarens ansvar är och ska vara stort, men med väl underrättade myndigheter som pådrivare kan bekämpningen av en bred mängd problem förbättras.

Läs också

M: Det behövs mer pengar till rättsväsendet

Saila Quicklund (M): Det behövs mer resurser till berörda myndigheter och att preskriptionstiden för arbetsmiljöbrott förlängs.

Liberalerna vill att det ska bli enklare för arbetstagare att anmäla sina arbetsplatser till Arbetsmiljöverket och Diskrimineringsombudsmannen. Tips och anmälningar måste självfallet vara rättssäkra men det förtar inte att personer som vågar anmäla och påtala brister, måste få stöd av såväl myndigheter som arbetsgivare att göra så.

Liberalerna vill därför ge Arbetsmiljöverket i uppdrag att utreda hur det kan bli enklare att rapportera utan att riskera påföljder från vare sig arbetsgivare eller andra anställda. Det måste kunna ske anonymt, framförallt ifall det är arbetsgivaren som exempelvis har trakasserat personen som anmäler. Därtill måste sanktioner vara strängare mot aktörer som vill förvägra visselblåsare att yttra sig.

Politiken behöver korta de avstånd som krävs för att löntagare ute på arbetsplatser ska våga säga ifrån.

Arman Teimouri och Malin Danielsson

4 kommentarer till “L: Fler ska våga slå larm på arbets­platserna

  • Att anmäla brister, allvarliga tillbud och olyckor på en arbetsplats är inte svårt för en arbetstagare, förälder eller annan person. Det svåra är att få Arbetsmiljöverket att agera på uppgifterna.

    Arbetsmiljöverket agerar dock enbart på situationer som anmäls av Skyddsombuden (som gör en 6.6a). Inga andra kan göra den sortens anmälningar.

    Anmälningar som kommer från andra människor tas på Arbetsmiljöverket bara upp som en signal om en brist som diarieförs och arkiveras utan vidare åtgärd. Och det här är ett allvarligt problem idag då vi har allt fler arbetsplatser utan skyddsombud. Vi har förlorat över 12.000 skyddsombud sedan 2012.

    Den här situationen skapades av Alliansen när de monterade ner Arbetsmiljöverket. Att tro och lita på att en annan regering kommer att ställa större krav på Arbetsmiljöverket är nog att hoppas på för mycket. Det räcker med att granska debatten om de regionala skyddsombudens rättigheter och förutsättningar…

  • Liberalernas kamp uppemot 4 % spärren.
    .
    Varför skall ens lönearbetare vara oroliga för att anmäla en otrygg arbetsplats, är ni skribenter det?
    .
    Den nyliberala politiken som förts under snart 40 år har skapat denna angiveri/tystnadskultur vilket också medför att L är medskyldiga.
    Mellan 2006–2014 satt Ni Liberaler i en Alliansregering som beslutade att spara på 800 tjänster inom Arbetsmiljöverket varav deras forskningsavdelning mer eller mindre eliminerades.
    .
    Om L föga ville att denna utveckling skulle ske (som man naturligtvis visste skulle komma) skulle Liberalerna röstat Emot förslagen i Alliansregeringen om tex nedskärningarna på AMV och den tystnadskultur som skulle komma, men ICKE!
    – Att nu uppmana hårt arbetande medmänniskor på golvet och anonymt anmäla ev arbetsmiljöbrott är horribelt av Liberalerna helt enkelt.
    .
    Liberalerna vill med detta inlägg ”fiska” röster hos dig som endast skall hålla käften och istället anmäla anonymt trots att dom varit en garant och medlöpare till en sämre arbetsmiljö för oss som lönearbetare till priset av fagra och magra skattelöften.
    .
    Liberalernas kamp går vidare uppemot 4% spärren med andra ord.
    .
    Trygghetssocialist.

  • Är helt plötsligt Liberalerna djävulens redskap?
    .
    Liberalerna har i skrivande stund sålt sin liberalpolitiska själ till SD.
    Ordspråket: Ger man djävulen ett finger tar han hela handen. Och det är precis vad Åkesson och hans bihang avser att göra. Liberalernas cirkel är därmed sluten. Böj Liberalismen till det fascistiska kapitalet och vi får en mardrömssaga utan dess like.
    .
    Det blir ju självklart i sammanhanget (elektrifieringskommissionen) att dra paralleller med den Ekmanska regeringen som tillträdde den 6 juni- 1930-Denna regeringen kom att vara direkt underställd den kapitalistiska storfinansen. Carl Gustaf Ekman, regeringschef, (FP) agerade som hantlangare och var betald i kontanta medel av storfinansen.
    .
    Historien upprepar sig och Liberalerna med Sabuni i spetsen agerar som lydiga hungriga hundar. Idag (91 år senare) ser vi hur Sabuni böjer sig för SD`s mediapopulistiska rasistpolitik och kapitalets storfinans och agerar hantlangare å´ deras vägnar och dessutom nu springer i fascismens ledband. Har ingen förstått det innan så är den vidrig liberalpolitik helt enkelt!!
    .
    Bara så du vet, och till Er alla som INTE vet ligger de kapitalistiska företagen i startgroparna för en eventuell SD fascistisk regeringspolitik 2022.
    .
    Trygghetssocialist

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.