Industriarbetarnas tidning

Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.

M: Det behövs mer pengar till rättsväsendet

22 februari, 2021

Skrivet av Saila Quicklund

Det behövs mer resurser till berörda myndigheter och att preskriptionstiden för arbetsmiljöbrott förlängs, skriver Saila Quicklund (M).

Om skribenten

Saila Quicklund sitter i Arbetsmarknadsutskottet för Moderaterna.

Det krävs en översyn av regelverket gällande arbetsmiljöbrott. Arbetsgivare, parterna, myndigheter och inte minst regeringen, via arbetsmarknadsministern uppbär ett stort ansvar till att få till förbättringar.

Samverkan mellan berörda aktörer är oerhört central och faktorer som tillsyn, information, kunskapsinhämtning och utbildning måste förbättras och detta skyndsamt. Det oacceptabelt höga antalet dödsolyckor har varit väl kända under flertalet år och vi kan konstatera att regeringen inte har lyckats initiera konkreta åtgärder för att minska omfattningen av dessa.

Den viktigaste insatsen för att säkerställa en bra arbetsmiljö är ett väl fungerande förebyggande arbete och här delar Arbetsmiljöverket, arbetstagare, arbetsgivare och även staten gemensamt på ansvaret för detta.

Många arbetsgivare vill göra rätt, men de vet tyvärr inte alltid hur. En viktig del i att underlätta för företag, i synnerhet mindre företag, är att förenkla regelverket. Det måste helt enkelt vara lätt att göra rätt. Handledning och stöd efterfrågas kontinuerligt av företagen och insatser av denna karaktär är därför en oerhört central och viktig del i arbetsmiljöarbetet.

Arbetsmiljöfrågorna behandlas inom flera myndigheter, och tillräckliga resurser hos till exempel Polismyndigheten, Åklagarmyndigheten och Sveriges Domstolar är självklart nödvändiga för att både kvalitet av utredningar och handläggningstider ska kunna optimeras.

Moderaterna anslår i sin budget för rättsväsendet hela 1,7 miljarder kronor mer än regeringen. Självklart får regeringens väsentligt mindre anslag stora negativa konsekvenser för arbetsmiljöområdet. Lägg därtill att preskriptionstiden för arbetsmiljöbrott enligt oss moderater är för korta.

Preskriptionstiden för normalgraden av arbetsmiljöbrott är i dag två år. Vid allvarligt brott såsom dödsolyckor förlängs denna till fem år.

Erfarenheter visar dock att denna tid många gånger inte är tillräcklig för att åklagare, polis och domstolar ska kunna utföra de adekvata utredningar som behövs. Moderaterna vill därför dubbla preskriptionstiderna både för normalgraden och för allvarliga arbetsmiljöbrott. Regeringen säger nej till detta förslag, vilket är olyckligt.

Polismyndigheten har i en rapport markerat att hanteringen av arbetsmiljöbrott är bristfällig.

Det är av stor vikt att det finns en helhetssyn där många olika parter samverkar på ett betydligt bättre sätt än i dag. Utredningar vid dödsolyckor på arbetsplatser kan i vissa fall vara komplicerade med längre handläggningstider. Enligt Dagens Arbetes granskning tar det dock i snitt hela 1000 dagar innan åtal väcks.

Självklart är detta oacceptabelt! I vårt grannland Norge är handläggningstiderna hälften så långa och regeringen bör därför ta lärdom av dem för att effektivisera processerna i vårt land.

Vi moderater är måna om att lagstiftningen är modern och effektiv. Vi vill därför se en översyn av regelverket i syfte att söka möjligheter till förenklingar och kortare utredningstider vid arbetsmiljöbrott. Vi kan tyvärr konstatera att regeringen har misslyckats med sitt övergripande ansvar för både nollvisionen för dödsolyckor samt med handläggningen av den rättsliga processen vid arbetsmiljöbrott.

En befintlig arbetsmiljöstrategi samt nollvision måste innefatta tillräckliga resurser och en genomtänkt strategi för de involverade myndigheterna. Detta saknas i flera stycken i dag och här finns det således en stor förbättringspotential för regeringen.

Regeringen måste nu ta dödsolyckorna och den rättsliga processen av dessa på ett större allvar än hittills, och detta måste ske skyndsamt. Allt annat är oacceptabelt. Ingen ska behöva förolyckas på sin arbetsplats!

En kommentar till “M: Det behövs mer pengar till rättsväsendet

  • Man kan inte klaga på dåliga resurser då man själv var en part i förra regeringen som skar ner hela arbetsmiljöverket när det begav sig.
    Och nu gråter man över spilld mjölk.
    Detta resonemang går ej ihop!
    Civilkurage är något som många saknar tyvärr. Ingen nämnd, ingen glömd.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.