Industriarbetarnas tidning

Ny ordförande i Industrifacket

1 juli, 1999

Skrivet av SUSANNE PETTERSSON

Leif Ohlsson, 52 år, är från och med i dag, första juli, ny ordförande i Industrifacket. Han efterträder Arne Lökken som går i pension.
Av företrädaren Arne Lökken har Leif Ohlsson lärt sig två saker:

– Att tänka efter en gång till innan man går till beslut och att man som ordförande är jätteensam i en del situationer, trots den fackliga demokratin.

Han blir ordförande i en tid när Industrifackets medlemmar ställs inför en allt tuffare verklighet. Tempot skruvas upp på arbetsplatserna. Många arbetar i företag som är underleverantörer till stora koncerner med hårda krav.

– Mycket ser annorlunda ut på arbetsplatserna än för bara fem, sex år sedan och vår uppgift är att leva med i den förändringen, säger Leif Ohlsson som anser att utbildning och kompetensutveckling är en viktig nyckel till framtiden för Industrifackets medlemmar.

Han vill fortsätta att utveckla samarbetet med tjänstemännen, framförallt i Sif, men han vill också stärka samarbetet inom LO-förbunden.

– Det är upp till LO-förbunden hur starkt LO är och där har samarbetsviljan brustit under senare år, anser han.

Politisk är Industrifackets nye ordförande traditionell socialdemokrat. Han vill fortsatta samarbetet med partiet, men hävdar att facket ska ha en självständig hållning och våga kritisera en socialdemokratisk regering. Han anser dock att debatten om Göran Persson gått överstyr och landat i ren personförföljelse.

Industrifackets högsta ledning består uteslutande av män och det är en ”brist på kompetens”, tycker Leif Ohlsson som självt levt ett traditionellt ombudsmannaliv där familjen dragit det kortaste strået.

– Det där med jämställdhet var inte precis något man pratade om i facket på den tiden, säger Leif Ohlsson som sent kom till insikt om hur viktigt det är att bryta mansdominansen i facket. I dag anser han att rekryteringen av fler kvinnor till olika uppdrag och ombudsmannajobb borde ske på ett mer målmedvetet sätt och han hoppas på en förbättring.

Leif Ohlsson är född i Blekinge och växte upp i ett hem där pappan var järnvägare och mamma arbetade i Konsum.

Efter verkstadskola i småländska Ljungby fick han arbete hos Alfa, senare Ericssons plastfabriker och numera Nolato.

Leif Ohlsson blev tidigt fackligt intresserad. De fackliga kurserna i dåvarande Fabriks avlöste varandra och i början av sjuttiotalet blev han lokalombudsman i Uddevalla, rekryterades sedan till Fabriks förbundskontor som förhandlare och kom in i förbundsledningen 1987.

När Industrifacket bildades 1993 blev han en av tre andre ordförande. Sedan 1995 har han varit vice ordförande och avtalssekreterare.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.