Industriarbetarnas tidning

Ny isocyanat upptäckt

19 september, 2000

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Halten av isocyanater i arbetsmiljön har underskattats, enligt en ny undersökning. Höga halter av en tidigare okänd isocyanat har hittats i andningsluften vid heta arbeten i bilverkstäder.
Tidigare mätningar av isocyanater har inte registrerat förekomsten av den nyupptäckta isocyanatsyran, ICA. Mätmetoder framtagna av docent Gunnar Skarping ändrar på det. Nu står det klart att ICA förekommer i höga halter vid heta arbeten, som bland annat sker på skadereparationsverkstäder.

Det visar mätningar på bilverkstäder under våren och sommaren 2000 som IVL, Svenska Miljöinstitutet, gjort i samarbete med arbetsmarknadens parter och Arbetarskyddsstyrelsen. Resultatet betyder att tidigare mätningar av isocyanater på en arbetsplats inte går att lita på om inte förekomsten av ICA analyserats.

Undersökningen visar att höga halter av isocyanater förekommer främst vid svetsning, kapning och nedslipning av svetsfogar och svetspunkter.

Det är sedan länge känt att i synnerhet di-isocyanater är farliga och kan ge allergier, luftrörsproblem och kronisk astma. Än så länge finns inga undersökningar om det också gäller den nyupptäckta isocyanatsyran, ICA. Men i avvaktan på mer forskning om hälsoeffekterna sätter Arbetarskyddsstyrelsen samma gränsvärden för ICA som för övriga isocyanater.

Också Metall sätter det säkra före det osäkra. Men de nya rönen förändrar inte Metalls syn på hur de anställda ska skyddas. Redan tidigare har förbundet krävt att heta arbeten där isocyanater riskerar att utvecklas, ska ske i slutna rum med skyddsutrustning.

Antalet anmälda arbetsskador till följd av exponering för isocyanater ökar stort. Men de var 1999 ändå bara uppe i 73 fall. Enligt Metall är det verkliga antalet skadade förmodligen långt större.

– Vi vet att bara 40 procent av metallarna som skadas gör arbetsskadeanmälan. Det är oroande. Dessutom är kunskapen om isocyanater fortfarande liten på många platser i landet, säger Metalls arbetsmiljöombudsman Lars-Erik Folkesson.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.