Industriarbetarnas tidning

Arbetare tjänar 112 kronor i timmen

20 november, 2000

Skrivet av

186 kronor i timmen – det är vad en genomsnittlig industriarbetare kostar i Sverige. I Japan, Norge, Schweiz och Tyskland är industriarbetarna dyrare. En tysk industriarbetare är 20 procent dyrare än en svensk

En genomsnittlig industriarbetarlön uppgår i år till 112 kronor i timmen – men då är även bonus, övertidsersättning samt skift- och ob-tillägg inräknat. Lägger man till semester- och helgersättning samt de sociala avgifterna hamnar man på 186 kronor i timmen.

Det visar rapporten ”Internationella löner 2000” från Metalls utredningsavdelning. Rapporten jämför löner, arbetskraftskostnader, priser och reallöner i 14 industriländer från 1960 och fram till i dag.

Genomgången visar att reallönerna på senare år ökar betydligt snabbare än på länge.

Under de fem senaste åren, mellan 1995-2000 steg reallönerna i tillverkningsindustrin med i snitt 3,4 procent per år. Och det är nästan lika bra som under rekordåren. 1960-76 var den årliga ökningen 4 procent.

Perioden 1976-95 – då ekonomin genomgick fem devalveringar, hög inflation och den djupaste lågkonjunkturen sedan 30-talsdepressionen – sjönk reallönen med i snitt 0,1 procent om året.

För hela perioden 1960-2000 har reallönerna inom tillverkningsindustrin stigit med i snitt 2 procent om året, något under snittet för de 14 länder som Metalls utredningsavdelning undersökt. Mest har reallönerna stigit i Japan (3,5 procent) och minst i USA (0,3 procent).

För 40 år sedan var USA ett höglöneland – nu är arbetskraftskostnaden för en genomsnittlig amerikansk industriarbetare ungefär lika hög som för en svensk. Japan var på den tiden ett utpräglat låglöneland med en arbetskraftskostnad på en tredjedel av den svenska. I dag är japanska arbetare dyrare än svenska.

Arbetskraftskostnaden – alltså lön plus sociala avgifter – påstås ibland ha stigit snabbare i Sverige än i andra länder. Men det stämmer inte enligt rapporten. USA och Kanada har haft en betydligt långsammare ökning av arbetskraftskostnaderna. Sverige befinner sig på ungefär samma nivå som Storbritannien, Danmark och Norge.

Men i övriga länder – Frankrike, Holland, Österrike, Italien, Belgien, Tyskland, Finland och Japan – har kostnaderna stigit snabbare än i Sverige under den gångna 40-årsperioden.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?