Industriarbetarnas tidning

’Lita inte på staten!’

7 september, 2001

Skrivet av KAJSA HEINEMANN

– Vi inom arbetarrörelsen måste lära oss att förmågan att tjäna pengar inte bara handlar om profitering. Det sa Per Åhlström, tidigare chefredaktör på Nya Norrland och Dagbladet numera utredare på LO, när han presenterade den nya LO-rapporten ”Pengar sökes – landsortens finansiella infrastruktur”.- Vad det här landet behöver är att hitta intelligenta kompromisser så att samtliga regioner i Sverige kan bekosta sin egen tillväxt – utan hjälp från staten, fortsatte han.

Det handlar om den allt mer sviktande företagsamheten i småstäderna.

Det är känt sedan länge att människor i Sverige flyttar från sina orter och mindre städer till storstäder som Stockholm, Göteborg och Malmö – för att få jobb. Men också för att starta företag, få idéer och tjäna pengar.

Den befolkningsminskning som då uppstår leder till att värdet på landsorternas fastigheter sänks. Och företagare får svårare att hitta krediter och rikskapital på rimliga villkor. Något som gör att människor tvingas flytta därifrån.

Cirkeln är sluten, och den är ond. För att bryta den här pågående strukturomvandlingen och befolkningsomflyttningen i landet föreslår LO därför en rad åtgärder:Statliga insatser till stöd för den finansiella infrastrukturen bör endast göras under förutsättning att regionala intressen satsar av egna resurser och tar eget ansvar för verksamheten.Alla statliga insatser av regionalpolitisk karaktär bör vara tidsbegränsade och av karaktären starthjälp.Staten bör stimulera bildandet av regionala utvecklingsbolag, som kan utgöra statens motpart i de regionala utvecklingsavtalen. Staten regionalpolitiska insatser bör i huvudsak kanaliseras via avtal med dessa regionala utvecklingsbolag.Styrelsen för utvecklingsbolagen bör bestå av ledamöter från näringslivet och fackliga organisationer inom den privata sektorn.Styrelsens ledamöter ska ha ett personligt ansvar för bolaget. En kreditförlust har ett socialt pris för både låntagare och långivare.Staten bör även stödja bildandet av regionala investment- och rikskapitalbolag. Samt ge skattefördelar till företag och privatpersoner som gör regionalpolitiskt viktiga investeringar.Direkta bidrag till enskilda företag avskaffas.
Det här är den första i en rad rapporter från LO under 2001 och nästkommande år. Syftet med projektet är dels att lägga fast en policy i närings- och regionalpolitiska frågor, dels att forma LO:s regionala och centrala organisation så att den bättre svara mot den regionalisering som nu sker av tillväxtpolitiken.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.