Industriarbetarnas tidning

Pappers hjälper unga ta lån

27 oktober, 2004

Skrivet av

Nu kan alla visstidsanställda pappersmedlemmar under 30 år få låna pengar på banken. Den nyheten levererade Pappers kassör Robert Lundberg vid en ungdomskonferens i Södertälje i dag.
– Vad jag vet är vi ensamma om att kunna erbjuda våra ungdomar den här möjligheten, säger han.

Det är ett unikt samarbete mellan Pappers och Folksam som öppnat en ny väg till banken för unga medlemmar som inte är tillsvidareanställda – vilket är ett normalt krav från banker och även för LO:s medlemslån.

– Vi har drygt fyra tusen ungdomar under trettio år ute på arbetsplatserna. Av dem har knappt hälften fasta jobb. Vi kände att vi ville göra något för den här gruppen, säger Robert Lundberg.

Syftet är både som han säger ”att göra något för de mest sårbara” ute på arbetsplatserna, men också att visa att facket har något mer att erbjuda i förmånsväg utöver till exempel försäkringar, tandvårdsklubbar, förhandlingshjälp.

För det är samtidigt så att det fackliga intresset varit dalande i den här åldersgruppen under en följd av år. Numera är anslutningsgraden knappt 60 procent.

För att få låna pengar är det ovillkorliga kravet att du är medlem i Pappers. Kreditprövningen görs av Ikanobanken. ”Entrén” till banken går via Folksam och lånebeloppet är på 30 000–100 000 kronor. Består hushållet av två medlemmar är det sammanlagda lånebeloppet 150 000 kronor.

Lånet är ett blancolån utan uppläggnings- eller aviseringsavgifter och innehåller ett gratis låneskydd. Räntan är på 6,1 procent.

För den som vill går det sedan att öppna ett sparkonto hos Folksam som varken har beloppsgränser vid uttag eller insättning, uttagsavgifter eller avgifter för inbetalningar av räkningar. Räntan är 1,6 procent på insatt kapital.

– Vi kör igång den 1 december. Avtalsperioden sträcker sig fram till den sista december nästa år. I november 2005 ska vi göra en utvärdering av försöket.

Hur många tror du kommer att nappa på erbjudandet?

– Blir det ett par hundra som deltar ser jag det som en framgång.

Vad tror du ungdomarna kommer att låna till?

– Det blir nog bilar, snöskotrar, motorcyklar och till hemmet i stort.

Inga lägenheter?

– De flesta av våra medlemmar bor på orter där det är lätt att få tag på en lägenhet och en hyfsat billig hyra.

Står Pappers som ekonomisk garant?

– Förbundet var berett att avsätta pengar för eventuella kreditförluster, men det behövdes inte. LO:s medlemslån har tidigare visat att det är få som missköter sina lån. Vår insats är bara vårt goda namn.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.