Industriarbetarnas tidning

Pappers stämmer ABB Figeholm

5 oktober, 2004

Skrivet av

Pappers stämmer på nytt ABB Figeholm till arbetsdomstolen. Den här gången kräver förbundet 650 000 kronor för brott mot kollektivavtalet. ”Det är en naturlig fortsättning. ABB trampade fel första gången och har fortsatt med det”, konstaterar Pappers avtalssekreterare Lennart Olovsson.

Det är tredje gången på kort tid som centrala förhandlingar slutat i djup oenighet och där fortsättning följer i AD. Det första ärendet handlar om en anställd som fått lönen sänkt och där branschens lönemodell står på spel enligt Pappers.

I det andra och mest grundläggande fallet handlar det om brott mot kollektivavtalet och förhandlingsvägran. ABB vill göra metallare av pappersarbetarna och försöker med förhandlingshjälp från arbetsgivarna Teknikföretagen köra över både Pappers och den tidigare arbetsgivarparten Skogsindustrierna där Figeholm tidigare var medlem.

I dessa fall kräver Pappers 125 000 respektive 1 350 000 kronor i skadestånd.

I går (4/10) genomfördes en central förhandling på Figeholm mellan Pappers och Figeholms nya företrädare Teknikföretagen. Nu handlar det om att Figeholm betalat ut årets löneökning till de anställda först i juni, och dessutom med ett felaktigt belopp.

Pappers avtal säger 300 kronor generellt och 0,9 i en pott för lokal fördelning. Figeholm betalade ut 350 kronor lika för alla.

– De verkar ha bestämt sig för att inte tillämpa vårt avtal, konstaterar Lennart Olovsson, som efter en rekordsnabb förhandling nu låter ärendet gå vidare till AD.

Där kommer Pappers att kräva 650 000 kronor i skadestånd. Slås de tre ärendena ihop handlar det om skadeståndsanspråk på drygt två miljoner kronor.

– Alla stämningarna är i egentligen helt onödiga. Reglerna på arbetsmarknaden är tillräckligt tydliga i de här fallen, säger Lennart Olovsson.

Han noterar också, som han uttrycker det, ”en stigande desperation hos Teknikföretagen”.

– Särskilt sedan de verkar ha bestämt sig för att dra ett broderförbund på arbetsgivarsidan, Skogsindustrierna, till skiljenämnd. De vill tydligen hitta en syndabock för sitt eget agerande.

Lennart Olovsson tycker också att Svenskt Näringslivs hukande i kulisserna är lite märkligt.

– Det verkar inte som om de har något system för att lösa tvister på arbetsgivarsidan. På LO-sidan blandar vi aldrig in skiljenämnd utan sköter det internt.

Teknikföretagens företrädare i gårdagens centrala förhandlingar på Figeholm, juristen Anna Nordin, är återhållsam i sina kommentarer. Hon menar att den nya stämningen bottnar i frågan om avtalstillhörighet.

– Vi har olika utgångspunkter och bestrider därför Pappers krav på skadestånd kring löneutbetalningarna.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?