Industriarbetarnas tidning

Byggnads och Pappers hyllar Korsnäs

7 december, 2004

Skrivet av

Det blev ingen strid när Byggnads tecknade kollektivavtal med baltiska Korsnäs-entreprenörer. Korsnäs har skött sig föredömligt, säger Pappers avdelningsordförande Jan-Henrik Sandberg.

I dagarna håller det Stenbecksägda bruket utanför Gävle på med en omfattande om- och utbyggnad av pappersmaskinen PM 4. En av leverantörerna är ABB i Frankrike som i sin tur lejt ut monterings- och isoleringsarbetet på plats till två baltiska företag, ett från Litauen och ett från Lettland.

Företagen har förhandlat med Byggnads avdelning 26 i Gävle om ett kollektivavtal, innan de släppts innanför grindarna.

– Korsnäs har som beställare tagit ett mycket större ansvar än vad man på papperet behöver göra, säger ombudsmannen Magnus Carlberg.

Jämfört med den infekterade situation som råder vid skolbygget i Vaxholm utanför Stockholm har förhandlingarna med Korsnäs-entreprenörerna gått helt problemfritt. Den dryga handfull personer det handlar om kommer att tjäna 130 kronor i timmen, snittet för en byggnadsarbetare i Gävleregionen.

– Vad jag förstått har Korsnäs, när de köpte tjänsten av ABB, krävt att underentreprenörerna skulle ha ”klara papper”, säger Magnus Carlberg.

Denna bild bekräftas av Korsnäs personalchef Lotta Söderström. Hon slår i lokaltidningen Arbetarbladet fast vilka riktlinjer som gäller på företaget. Inga entreprenörer släpps exempelvis in utan att de fått utbildning i arbetsmiljö- och skyddsfrågor. Och, säger hon:

– På leverantörer och underleverantörer ställer vi krav på hängavtal med facket.

Pappers ordförande på Korsnäs, Jan-Henrik Sandberg, kan för omväxlings skull få uttala sig positivt om den egna arbetsplatsen.

– Vi hade ingen aning om att de här två firmorna skulle in på företaget. Här har företaget brustit i MBL-information. Men att de krävt kollektivavtal känns jättebra. Det har vi också framfört till dem. Det är verkligen något för andra företag att ta efter.

– Sedan får vi fundera efter lite bättre rutiner vid förhandlingar om entreprenörer. Vi har ofta andra europeiska firmor inne på olika jobb och vi får räkna med att det blir allt vanligare.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.