Industriarbetarnas tidning

210 mister jobbet i Skåpafors

17 januari, 2005

Skrivet av

Duni lägger ner servettillverkningen i Skåpafors. 210 pappersarbetare mister jobbet när produktionen flyttar till Polen och Tyskland.
Vi känner oss lurade, säger Pappers vice avdelningsordförande Ulrik Jörback.

För fem veckor sedan ombildades bolaget, som ligger utanför Bengtsfors i Dalsland, till två enheter. Rullgodshanteringen i Air-Laid med trehundra anställda och konverteringsdelen med sin servett-och pappersduksproduktion.

– Då utlovades två starka bolag med två starka chefer. Två enheter som skulle drivas vidare. Nu har vi förstått att uppdelningen i två bolag bara kom till för att åsidosätta lagen om anställningsskydd, Las, säger Ulrik Jörback.

Efter diskussionerna i höstas, då beslut togs att lägga fyra av de trettio konverteringslinjerna i malpåse alternativt flytta dem till Polen, framgick att ytterligare fyra linjer var i farozonen. Pappers befarade att ett sextiotal jobb kunde vara i fara.

– Därför hade vi nog förväntat oss ett varsel, men inte att det skulle bli så många och framför allt inte att de skulle lägga ner hela konverteringen.

Ulrik Jörback anser också att det underlag för nedläggningen som facket fått är ”fruktansvärt bristfälligt”.

– De hänvisar till dåliga produktionssiffror och att det är så mycket billigare och bättre i Polen och Tyskland. Men man kan bevisa allting med siffror.

Också från Pappers centralt är missnöjet stort med Dunis agerande.

– Dagens besked är ett allvarligt svek mot de anställda, säger Pappers förbundsordförande Sune Ekbåge.

– För bara ett par månader sedan genomfördes en ombildning av bolaget samtidigt som en åtgärdsplan för konverteringen togs fram. Det är ett svek när man inte låter åtgärdsplanen få en ärlig chans.

– Med facit i hand är det uppenbart att ombildningen av bolaget syftade till att kringgå svenska arbetsrättsliga regler när det gäller lagen om anställningsskydd. Vi ska från Pappers sida göra vad vi kan för att detta inte ska lyckas.

När ett par hundra jobb försvinner i Skåpafors drabbar det inte bara enskilda individer mycket hård. Det drabbar en hel byggt som redan i dag har en kärv arbetsmarknad, menar Pappers.

– Därför gäller det nu att samhället tar sitt fulla ansvar, när företaget sviker. Vi kommer från Pappers sida att göra allt vad vi förmår för att stödja de som kastas ut i arbetslöshet och för att det sätts in kraftfulla arbetsmarknads- och näringspolitiska åtgärder, säger Sune Ekbåge.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.