Industriarbetarnas tidning

Dålig industripolitik fällde Duni

25 januari, 2005

Skrivet av

Pappers ordförande Sune Ekbåge riktar hård kritik mot regeringen och deras stödpartier.
– Varslet på Duni i Skåpafors handlar inte bara om lägre löner i Polen. Det är snarare en effekt av den förda näringspolitiken i Sverige.

I dag kallade facken på Duni i Skåpafors till presskonferens om företagets varsel. Ett varsel som innebär att 210 personer får lämna det nyligen omstrukturerade företaget i sommar.

Sune Ekbåge har tidigare kritiserat företaget för att kringgå lagen om anställningsskydd (Las) och turordningsreglerna, genom att lägga den nu nedläggningshotade konverteringen i ett särskilt bolag.

I slutet av förra veckan enades facken med företaget om att anlita en löntagarkonsult. Men frågan om en gemensam turordningslista mellan det företag som ska vara kvar, rullgodshantering i Rexell Tissue & Airlaid och den varslade konverteringsdelen, avvisades av företaget.

I den frågan väntar nu en central förhandling.

Sune Ekbåge vill med dagens utspel lyfta fram de, som han ser det, bakomliggande faktorerna till de varsel och nedläggningar som den exporterande industrin drabbats av på senare tid.

– Det går inte att år efter år lasta på exportindustrin nya skatter och avgifter. Självklart ska vi vara bäst på miljöpolitik, men vi behöver inte vara bättre än bäst.

Vad som nu görs är att villkoren för konkurrensen med andra länder hela tiden försämras, anser han. När pålagorna läggs samman blir det i slutändan något som till slut får bägaren att rinna över, konstaterar Ekbåge med förslaget om höjd dieselskatt som ett nytt exempel.

– Politikerna i den skyddade sektorn i storstäderna ignorerar effekterna av sina egna beslut. Ska vi kunna behålla en industrisektor här i landet, måste det ske en omläggning av industripolitiken och att vi får ett större hänsynstagande till de exportinriktade näringarna.

Hade en bättre industripolitik räddat Dunis servetter kvar i landet?

– Det är jag alldeles övertygad om. Dessutom finns det produkter i sortimentet där lönedelen bara är 20 procent av kostnaden. Då kan det inte enbart handla om löner. Det tror i alla fall inte jag.

Vad kan Pappers göra mer konkret framöver?

– Vi ska först och främst göra det så svårt som möjligt för företaget att lägga ner.

– Sedan ska vi med löntagarkonsultens hjälp försöka hitta de delar i konverteringen som faktiskt är lönsamma i dag. Om vi så bara kan rädda delar av produktionen kvar, är det oändligt mycket bättre än att den läggs ner helt. Då kommer produktionen aldrig mer igen.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.