Industriarbetarnas tidning

192 röster i politiken

1 mars, 2005

Skrivet av

Pappers har många röster i politiken. Närmare bestämt 192 stycken. Fyra av dem är riksdagsmän. Även om s-dominansen är stor finns alla riksdagspartier representerade, enligt Pappers förbundssekreterare Bengt Hallberg.

Det är han som ställt samman uppgifterna över Pappers medlemmars politiska uppdrag. Det kan direkt sägas att förbundet är överrepresenterat i riksdagen och kommunerna och underrepresenterat i landstingen. Inget som förvånar Bengt Hallberg.

– Som förbund är vi starka centralt och lokalt. Eftersom vi inte har någon länsorganisation, medför det att vi tappar i landstingen.

Vad som är mer förvånande är den stora s-dominansen. Av de 160 kommunalpolitiskt aktiva medlemmarna är inte mindre än 133 s-märkta. Centern har sju tillskyndare, vänsterpartiet sex, folkpartiet, kristdemokraterna och moderaterna fyra vardera. Två är miljöpartister.

På landstingsnivå finns fem socialdemokrater och en vänsterpartist.

I riksdagen sitter två socialdemokrater och två vänsterpartister.

Det mest överrepresenterade bruket i hela landet är halländska Värö, som ingår i Södra skogsägarna. Bruket har försett riksdagen med Alf Eriksson (s) och Kjell-Erik Karlsson (v).

De övriga två, Lars U Granberg (s) och Anders Wiklund (v) kommer från Kappa i Piteå respektive Stora Ensos bruk Kvarnsveden.

– De två riksdagsmännen på Värö kommer dessutom från samma kontrollrum, konstaterar Bengt Hallberg. Med tillägget att de kommer från olika skiftlag (c- och d-lagen).

Utöver riksdag, landsting och kommuner finns ytterligare tjugotvå Pappersmedlemmar som har andra politiska uppdrag. Tjugo för (s), de andra för (m) och (fp).

Av alla de 192 politiskt engagerade Pappersmedlemmarna är bara 18 kvinnor.

– Varför det är så har jag inget bra svar på, säger Bengt Hallberg.

Till de starka ”Pappersfästena” i landet hör Iggesund, Mönsterås, Hammarö, Mariestad, Markaryd, Husum och Bengtsfors. Svagt inflytande har pappersarbetarna i Grycksbo, Norrsundet, Norrköping om man ser till brukens storlek.

Hur många politiska röster har ditt bruk? Klicka här för att se Pappers sammanställning.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.