Industriarbetarnas tidning

Korsnäs i Pappers lönetopp

16 mars, 2005

Skrivet av

Korsnäs i topp. Jefferson Smurfit och Grycksbo Munktell i botten. Det ser ut som vanligt när Dagens Arbete avslöjar löneläget inom pappers- och massaindustrin.

Precis som i fjol toppar pappersarbetarna på Stenbäcksägda Korsnäs utanför Gävle lönestatistiken för 2004. I snitt låg månadsinkomsten på
23 266 kronor i månaden.

Fast förankrad i botten ligger Stora Ensos anläggning Grycksbo Munktell – 16 395 kronor i månaden i snitt. Med sina trettiotalet anställda (inklusive tjänstemän), är det en av de mindre arbetsplatserna inom Pappers.

Till bottengänget hör också de före detta Jefferson Smurfitägda anläggningarna i Jönköping och dalsländska Billingsfors. Hygiendelen i Jönköping har i dag en ny ägare i SCA, medan gamla Munksjö Paper-delen och bruket i Billingsfors numera ägs av investmentbolaget EQT.

– Jag är inte förvånad över vår placering. Inte med den ledning vi har, säger Jan Blomquist, Pappers avdelningsordförande på avdelningen i Jönköping.

– Den gör allt för att pressa ner lönerna. Vi ser inte särskilt ljust på de kommande lokala löneförhandlingarna om 2005 års löner heller.

I fjol lyckades man få ut 66 kronor mer i månaden på Munksjö Paper-delen, men på hygiensidan fick de anställda nöja sig med avtalets 0.9 procent.

– Vi får fortsätta kämpa på. Men inte är det roligt att behöva resonera utifrån att vi ska vara glada över att jobb över huvud taget och sen acceptera vilka löner som helst.

Gladare miner är det då i Gävle. Jan-Henrik Sandberg är Pappers ordförande i avd 3 Karskär. Han upprepar vad han sa i fjol att Korsnäs är vana att ligga i topp och att han hoppas att de ska få fortsätta med det.

– Grunden är att vi hade positiva lokala förhandlingar under 80- och 90-talen. Vi gjorde dessutom en bra överenskommelse om året-runt-drift 1996 som hjälpt till en del. Sen har vi ett bra lönesystem med möjlighet att få bättre betalt med ökade krav i jobbet.

Fjolårets löneförhandlingar var ingen höjdare.
– Då fick vi bara vad det centrala avtalet gav, säger Sandberg.

Lars-Göran Johansson, Grycksboavdelningens ordförande, konstaterar att man tidigare kunnat få ut lite extra i tidigare lokala rundor. I fjol var det tvärstopp:

– Det är bara låglönesatsningar centralt som kan hjälpa upp de bruk som har det sämst. Lokalt går det inte att göra så mycket.

Den lönestatistik som Dagens Arbete presenterar nedan, är den som arbetsgivarna ute i industrin skickar in till Svenskt Näringsliv/Skogsindustrierna. Årets statistik verkar vara den bästa och med mest inrapporterade siffror. Detta trots att den stora arbetsplatsen Husum saknas liksom Alstermo och Figeholm.

Fjolårets komet och tvåa på listan, Mölndal, har sjunkit tillbaka till en blygsam 35:e plats efter fjolårets felrapportering. I år kan möjligtvis Gruvön anklagas för att göra en ”Mölndal”.

Fjolårets slarvrar, Djupafors, Rockhammar och Saeko Bambo-ägda Finess Hygien i Kisa, är tillbaka på listan. I Figeholm har månne arbetsgivarna skickat in statistiken till Teknikföretagen i stället?

Statistiken visar den genomsnittliga månadslönen (ordinarie grundlön exklusive ob-tillägg med mera) inom massa-och pappersindustrin i fjol. För branschen låg den 2004 på 19 351 kronor i månaden mot 18 710 kronor 2003. Skillnaden mellan högsta och lägsta snittlön har dock ökat igen mellan 2003–2004. Den uppgår numera till 6 817 kronor jämfört med 6 200 kronor åren före.

Under 2003 stannade den lokala löneglidningen på rekordlåga 0,1 procent. I fjol ökade den till 0,9 procent.

– Det är lite mer än jag trodde, säger Pappers avtalssekreterare Lennart Olovsson. Men det finns ett mönster bakåt i tiden att första året i en flerårig uppgörelse brukar ge bra påslag centralt och uppenbarligen också lokalt.

Om snittlönen på 19 351 kronor i månaden kan betecknas som bra eller dåligt, säger han;

– Jag tror att vi ligger hyfsat till om vi jämför oss med övriga industrin i Sverige.

Läs hela lönelistan här.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.