Industriarbetarnas tidning

Pappers varslar om blockad

29 mars, 2005

Skrivet av

Pappers varslar om blockad. Från och med torsdag den 7 april klockan 06.00 kommer massa -och pappersarbetare inte att befatta sig med produktion som skulle utförts i Finland.

– Vi stänger den möjligheten helt, säger Pappers avtalssekreterare Lennart Olovsson.

De finska skogsarbetsgivarna lämnade i ett tidigt skede trepartsförhandlingarna mellan arbetsgivare/fack/stat om ett nytt löneavtal i Finland. Branschförhandlingarna på skogens område har sedan kört fast och avbröts veckan före påsk. Från och med i morgon har Pappers kollegor i Paperiliitto därför varslat om övertidsblockad. Och om en dryg vecka träder alltså svenska Pappers sympatiblockad i kraft.

– Skogsarbetsgivarna är riktigt militanta den här gången, konstaterar Lennart Olovsson. De har ställt stora krav på förändringar kring bland annat outsourcing och storhelgsdrift som ska vara lösta innan de egentliga löneförhandlingarna sker.

Lennart Olovsson uppmanar Pappers medlemmar att hålla ögonen öppna för om produktion som kan misstänkas bero på den finska konflikten hamnar här i Sverige.

– Vi har inga skyldigheter att befatta oss med en sådan produktion, säger han.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.