Industriarbetarnas tidning

Storkonflikt i finsk pappers­industri

28 april, 2005

Skrivet av

Det råder fullt krig inom den finska massa- och pappersindustrin. I dag gick 23 000 pappersarbetare ut i strejk som svar på att Stora Enso stoppat produktionen vid en sina finska anläggningar.

– Det gäller nu för oss att hålla ihop över gränsen, säger Pappers avtalssekreterare Lennart Olovsson.

Han utesluter inte andra svenska sympatiåtgärder i spåren av det varsel om blockad som Pappers lagt tidigare den här månaden.

Blockadvarslet innebär att inga svenska pappers- och massaarbetare ska befatta sig med produktion som normalt ska utföras i Finland.

– I förra veckan sa det lokala facket i Mariestad nej till en förfrågan från Metsä Tissue att utöka produktionen av torkrullar, säger Lennart Olovsson. Jag uppmanar särskilt de anställda på fabriker med finsk anknytning här i landet att hålla ögonen öppna.

Dagens turbulens inom den finska pappers- och massaindustrin inleddes i höstas. Då lämnade arbetsgivarna inom skogsindustrin trepartssamtalen mellan arbetsgivare/fack/stat och gick sin egen väg.

Tidigare i år presenterade de en lång lista på sånt som de ville diskutera med motsvarigheten till finska Pappers, Paperiliitto. Detta innan de över huvud taget kunde tänka sig att börja prata nya löner.

– Det handlade bland annat om införandet av två karensdagar, om att skrota fackets inflytande vid anlitande av entreprenörer, storhelgsdrift året om. Ett riktigt häftigt utspel med andra ord, säger Lennart Olovsson.

Sedan fyra veckor tillbaka har ett varsel om övertidsblockad gällt inom den finska massa- och pappersindustrin. Och tidigare i veckan trappade det finska facket upp sina stridsåtgärder med en serie hoppande endagsstrejker.

I tisdags stoppades produktionen vid Stora Ensos anläggning i Anjalankoski efter en lönetvist.

När arbetarna kom tillbaka till jobbet i onsdags morse, stängdes de ute. De skickades hem med löneavdrag.

I den inflammerade situation som råder brast det helt. Bland annat beslöt de 10 000 anställda vid UPM Kymmenes fabriker att förlänga den endagsstrejk de inledde i går med ytterligare ett dygn. Detta samtidigt som en ny ”varningsstrejk” planeras till både Stora Enso och Metsä Botnia.

– Nu står alla större fabriker stilla, konstaterar Lennart Olovsson.

Han menar att de finska pappersarbetarnas sak också är en fråga för Pappers medlemmar.

– I den här attacken på kollektivavtalet gäller det för oss att hålla ihop. Vi har i många fall samma arbetsgivare och det är en oerhört viktig kamp som förs. Vad vi ser just nu är en riktig klasskamp.

Och finnarna kan räkna med fortsatt svensk uppbackning.

– Jag håller på att planera ytterligare stöd till våra finska kamrater, säger Lennart Olovsson. Tillsammans med vår förhandlingsavdelning ska vi träffa Paperiliitto på tisdag och diskutera närmare vad vi ska göra.

Vilka åtgärder kan bli aktuella?

– Blockad och arbetsnedläggelse. Vi tittar på vilka företag som beter sig sämst i Finland.

Så Stora Enso ligger i skottlinjen?

– Ja, de är tänkbara.

En upptrappning i Sverige är fullt möjlig enligt Pappers avtal.

– Om det finns en primärkonflikt som är laglig, har vi rätt att vidta sympatiåtgärder. Detta även om konflikten inte tar sin början i Sverige.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.