Industriarbetarnas tidning

Klippan andas igen

10 maj, 2005

Skrivet av

Krisstämplade Klippankoncernen fick ett tillfälligt andrum när bolagsstämman röstade igenom en nyemission som ska ge 200 miljoner kronor. ”Bra att det blev så och den enda lösningen som jag kan se”, säger Pappers avdelningsordförande i Klippan, Johan Pettersson

Frågan är dock vem eller vilka som har lust att satsa sina pengar i den förlusttyngda koncernen. Delårsrapporten efter årets första tre månader visar en förlust på 44,8 miljoner kronor (9,6 miljoner i fjol) plus att omsättningen sjönk för motsvarande period från 385 till 326 miljoner kronor.

På bolagsstämman visade det sig att ingen av huvudägarna hittills visat något intresse för att garantera en nyemission.

– Det är sant, men därmed inte sagt att de inte kommer att göra det, säger Johan Pettersson. Det är min fasta tro att Nordea som lånat ut mycket pengar till oss inte har något eget intresse av att kasta oss utför stupet.

Ulf Pettersson, Pappers avdelningsordförande på Mölndals bruk konstaterar att gårdagens beslut bara innebär att styrelsen fått grönt ljus att gå vidare med en emission.

– Däremot är villkoren inte kända ännu. Vilken teckningskurs det blir och så vidare. Nordea sitter väl också lite på pottkanten. Det är troligt att de väljer att hålla Klippan tillräckligt mycket under armarna för att öka chansen att få tillbaka sina pengar.

Sedan övertagandet av det franska pappersbruket Papeteries de Maresquel spruckit, som skulle gett Klippan ett rejält kassatillskott, står hoppet till att försäljningen av Mölndalsbrukets fastighet blir av. Det skulle i sådana fall, enligt företaget, kunna inbringa cirka 150 miljoner kronor.

– Försäljningen ligger nära i tiden. Det kommer att hända något den närmaste månaden eller månaderna. Och det handlar inte bara om en intressent, säger Johan Pettersson.

Ulf Pettersson menar att den tänkta nedläggningen av Mölndals bruk kommer att kosta minst 150 miljoner kronor.

– 2002 var de gamla aktieägarna med om en nyemission för att kunna köpa Mölndals bruk. Nu ska de vara med på en ny emission för att kunna avveckla det. Däremellan har de inte fått en krona.

Får Klippan AB in de tänkta 200 miljonerna, misstänker Ulf Pettersson att Nordea vill ha en del av den kakan.

– Då är pengarna borta och det enda som minskat något är de räntebärande skulderna. Men likviditeten har inte förbättrats.

Vad tror de lokala facken om Klippan AB:s överlevnad på sikt? Som det sett ut de senaste månaderna har valet inom koncernen stått mellan att behålla Lessebo/Klippan eller Lessebo/Mölndal. Med nya friska pengar är kampen definitivt avgjord till Lessebo/Klippans fördel.

– Givetvis hoppas vi nu på att allt ska gå bra. Det måste jag tro, säger Johan Pettersson.

– Jag tror på företaget och att vi nu måste se lite mer långsiktigt på satsningarna framöver, instämmer Benny Karlsson.

– Bolaget kommer att bära med sig en ryggsäck av räntebärande skulder. Det kommer att hämma de framtida investeringarna för de kvarvarande bruken, menar Ulf Pettersson

Lessebo är tydligen ljuset i koncernen?

– Det törs jag inte uttala mig offentligt om, säger Benny Karlsson. Men vi har en bra produktion och bra struktur på bruket. Ett starkt helhetskoncept med massa- och papperstillverkning plus efterbearbetning.

– Ja, Lessebo har en stabil verksamhet, konstaterar Johan Pettersson.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.