Industriarbetarnas tidning

Utvidgad blockad mot finskägda bruk

12 maj, 2005

Skrivet av

Pappers utvidgar övertidsblockaden mot de finskägda bruken i Sverige. Från den 25 maj klockan 06.00 till den 1 juni 06.00 dras förutom Stora Enso, även M-real, Metsä Tissue och Ahlström med i blockaden.
– Det sista steget blir att stänga företagen helt, säger Pappers avtalssekreterare Lennart Olovsson.

Pappers sympatiblockad är både en upptrappning och en utvidgning till stöd för det finska pappers- och massafacket Paperiliitto.

De finska kollegorna slåss just för ett nytt löneavtal, men också för att slippa ett antal försämringar i sitt kollektivavtal.

Bland annat två karensdagar vid sjukdom, en uppstyckning av semestern utifrån produktionsbehoven och större möjligheter för arbetsgivarna att korttidsvarsla.

– Var och en av dessa frågor är konfliktladdade, säger Lennart Olovsson.

Han föredrar att stämma i bäcken.

– Skulle arbetsgivarna bryta igenom i någon av de här frågorna i Finland, kan vi vara säkra på att de dyker upp hos oss framöver, säger han.

– Det är ett skäl till varför vi tar i så här pass kraftigt som vi nu gjort. Men vi är beredda att ta några steg till om det skulle behövas och det sista steget är att stänga alla bruken helt i Sverige.

Lennart Olovsson känner ”inga tveksamheter” på den punkten och menar dessutom att uppslutningen inom det egna förbundet är total.

Tidigare har Pappers varslat om två dygns övertidsblockad vid Stora Ensos tio arbetsplatser i Fors, Grycksbo, Hammarby, Hylte bruk, Kvarnsveden, Norrsundet, Norrsundet Fortek, Nymölla, Skoghall och Skutskär den 16–18 maj. Från den 25 maj utökas den blockaden med ytterligare tre arbetsgivare och sex arbetsplatser.

Det handlar om M-reals bruk i Husum och Vivstavarv, Metsä Tissues anläggningar i Katrinefors (Mariestad), Pauliström och Nyboholm samt Ahlströms anläggning i Ställdalen söder om Ludvika.

Håller den finska konflikten i sig innebär det att sammanlagt sexton arbetsplatser i Sverige dragits in i den finska konflikten. Det innebär också att drygt hälften av Pappers medlemmar är involverade i det finska dramat.

– Stora Ensos arbetsplaster svarar för en knapp fjärdedel av våra medlemmar, säger Lennart Olovsson. Lägger vi till de tre nya arbetsgivarna handlar det om lite drygt 6 300 av våra cirka 20 000 aktiva medlemmar.

Den tidigare varslade blockaden mot produktion som flyttas från Finland, kvarstår och gäller samtliga arbetsplatser inom Pappers.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?