Industriarbetarnas tidning

Finska konflikten sprider sig

7 juni, 2005

Skrivet av

Efter helgens fackliga nej till medlarbudet fortsätter tvisten inom den finska pappersindustrin med oförminskad styrka. I dag går dessutom flera finska fackförbund in med sympatiåtgärder.

Det finska byggnadsförbundet inledde sin solidaritetsstrejk i dag klockan 06.00 och Elbranschernas fackförbund går in på fredag. Fem dagar framöver kommer förbundets medlemmar inte att utföra service-, underhålls- och andra arbeten på de anläggningar som berörs av konflikten.

Kemifacket lägger från och med lördag ner installations-och underhållsarbeten och nobbar allt övertidsarbete vid fem fabriker.

Träförbundet lägger ner arbetet vid femton av Finnforest och UPM Kymmene Woods fabriker nu på torsdag. Sympatistrejken pågår bara under torsdagen.

Även Tjänstemannaförbundet för specialbranscher, Erto, har markerat sitt stöd. Från och med i söndags behandlar deras medlemmar inte längre export-och importdokument på de företag som har arbetsgivare inom skogsindustrin.

Fackcentralen FFC, den finska motsvarigheten till LO, ser allvarligt på tvisten inom pappersindustrin. Men mer kännbara solidaritetsyttringar avvaktar de med.

Finska Metall ligger också lågt även om de tidigare stödåtgärderna fortfarande är i kraft på de lockoutade arbetsplatserna. Det innebär att Metalls medlemmar bara utför arbetsuppgifter som lyder under kollektivavtalet för metallbranschen.

Arbetsgivarna inom skogsindustrin kan utföra exempelvis investeringsarbeten samt underhåll i samband med driftstopp, såvida de inte är arbeten som i normalfall hör under kollektivavtalet för pappersindustrin.

Enligt finska Hufvudstadsbladet påverkas därför inte bygget av den nya massafabriken i Kaskö. Där fortskrider bygget som vanligt.

Konflikten inom den finska pappersindustrin kostar uppskattningsvis runt 350 miljoner kronor per dag.

Hittills beräknas konflikten ha kostat det finska samhället i runda tal elva miljarder kronor.

Även statsminister Matti Vanhanen (c) har uttryckt sin oro över konflikten som han säger ”Hotar vår ekonomi”.
Trots detta tyder allt nu på att riksförlikningsman Juhani Salonius gör en veckas paus i medlingarna.

Arbetsrätt Striden om las

Nya gymnasielagen

Fast jobb eller utvisning

Fast jobb eller utvisning

De fick en andra chans till ett liv i Sverige. Men villkoren var hårda. Dagens Arbete har följt killarna som bokstavligen slåss för sin överlevnad på den svenska arbetsmarknaden.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Här är tio avtal inom IF Metalls avtalsområden som är färdiga. Dagens Arbete visar vad det innebär i procent och kronor.

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

Låglönesatsning, retroaktiva löner och arbetsskadeförsäkringen debatterades när IF Metalls avtalsråd skulle anta de nyligen tecknade avtalen.

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

LO har fått sin låglönesatsning men parterna är oense om vad den betyder, precis som för tre år sedan. Konflikt hotar. Hur kunde det bli så här – igen?, frågar sig Dagens Arbetes Anna Julius.

Enkät: Så tycker vi om industriavtalet

Enkät: Så tycker vi om industriavtalet

Avtalet landade ok utifrån omständigheterna. Det säger tre industriarbetare Dagens Arbete pratat med.

Stor besvikelse i Pappers avdelningar

Stor besvikelse i Pappers avdelningar

”Jag vill ge en saftig känga till dem som satte märket”, säger Claes Nöid på Fiskeby Board.

Inga extra pengar till Pappers

Inga extra pengar till Pappers

Pappers var nära att gå ut i konflikt, men gav till slut upp kampen om högre löneökningar.

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

I helgen kunde fack och arbetsgivare till sist enas om ett nytt avtal för svensk industri. Det här innebär det för dig.

Pappers förhandlar fortfarande

Pappers förhandlar fortfarande

Är det klart vilka nya löner som gäller nu inom industrin? Nej, Pappers förhandlar fortfarande. Avtalsrörelsen är ännu inte över. Ett dygn efter att det normerande Industriavtalet skrevs under saknas det fortfarande ett avtal för massa- och pappersindustrin. Igår förhandlade Pappers avtalsdelegation med Industriarbetsgivarna till långt in på kvällen, dock utan resultat. Förhandlingarna ajournerades och […]