Industriarbetarnas tidning

”För mycket högerpolitik”

30 juni, 2005

Skrivet av

Centerns krav på begränsningar i strejkrätten blev för mycket. Nu hoppar pappersarbetaren Bo Lidefalk på Stora Enso i Nymölla av kommunpolitiken i protest. ”Det blev för mycket högerpolitik för mig”, säger han till Dagens Arbete.

Bo Lidefalk har varit kommunalpolitiker och aktiv i centern sedan tjugofem år tillbaka. Först i Bromölla och på senare tid i Kristianstad, där han suttit i barn-och utbildningsnämnden, ett uppdrag han nu lämnar.

Orsaken var den nyligen avhållna centerstämman. Den fick bägaren att rinna över. Där antogs nyligen en hårdare syn på strejkrätten och framför allt på rätten till sympatiåtgärder.

– Vi fick ta ställning till ett förslag som inte varit uppe till diskussion. För mig är detta en så stor fråga och något som jag vill kunna påverka i ett tidigare skede än på stämman.

Bo Lidefalk hymlar inte med sina borgerliga värderingar, men i den här frågan slog han bakut av rent principiella skäl.

– Om företagen ska kunna flytta sin verksamhet över gränserna som de vill, ja då ska allt vara rörligt. Då måste det även gälla facket. Man kan inte bara låta den ena parten få härja fritt.

Han tycker dessutom att centern lämnat sina traditionella väljare ryggen.

– Vi har kallat oss för Sveriges näst största arbetarparti och som mittenparti kunnat hålla dörrarna öppna åt båda håll. Någonstans går gränsen.

Något partibyte blir det inte frågan om.

– Nej det finns inget alternativ i dagens läge.

Bo Lidefalk har aldrig varit fackligt aktiv. Kanske är det dags nu?

– Det får vi se. Jag tänker inte erbjuda min tjänster själv om jag inte blir tillfrågad.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.