Industriarbetarnas tidning

Hans Stark avgör i Figeholm

23 juni, 2005

Skrivet av

Nu ska Arbetsdomstolens medlare Hans Stark fatta beslut om det är Pappers eller Metalls avtal som ska gälla i Figeholm.
– Det stämmer att vi överlåter till honom att bestämma hur det ska bli, säger Pappers avtalssekreterare Lennart Olovsson.

I september skulle Pappers och Teknikföretagen mötts i Arbetsdomstolen, AD. Tre frågor ligger i potten. Alla rör brott mot kollektivavtalet och skadeståndsanspråken från Pappers handlar om drygt två miljoner kronor.

• I det första ärendet handlar det om en kvinnlig medlem som råkat ut för en lönesänkning. Företaget hävdar att lönesystemet ligger vid sidan av lokalavtalet, vilket inte Pappers gör. Eftersom det centrala avtalet inte innehåller några skrivningar om lägstalöner, ligger löneskyddet för medlemmarna i det lokala avtalet och därför är detta också en viktig principfråga för Pappers.
Pappers kräver 125 000 i skadestånd för företagets agerande.

• I det andra ärendet handlar det om att ABB vill göra metallare av pappersarbetarna. Pappers vägrar och kräver rekordhöga 1 350 000 kronor i skadestånd.

• I det tredje fallet slutligen, handlar det om att Figeholm betalade ut 2004 års löneökning för sent och den stipulerade avtalsökningen på 300 kronor generellt och 0,9 procent i lokal fördelning blev till 350 kronor utan förhandling. Skadeståndskravet här är 650 000 kronor.

Vad som komplicerat läget är att Teknikföretagen tagit över Skogsindustriernas roll som företrädare för arbetsgivarsidan. ABB hävdar genom Teknikföretagen i sina svaromål till Arbetsdomstolen, att medlemskapet i Skogsindustrierna dessutom har upphört och att de avtal som Pappers skrivit med Skogsindustrierna därför inte heller är giltiga.

Dessutom har Metall i ett protokoll tillsammans med Teknikföretagen skrivit under på att ”det är helt klart att Teknikavtalet Metall kan tillämpas på verksamheten” i Figeholm.

Frågan är om denna dolkstöt i ryggen, som Pappers ser det, kan uppvägas av att LO:s styrelse ställt sig bakom Pappers när det gäller vem som ska ha avtals- och organisationsrätten i Figeholm.

För att bena ut problematiken har AD tagit det unika greppet och tillsatt en medlare.

Efter gårdagens möte mellan Pappers och ABB blev resultatet att de nu gett medlaren Hans Stark i uppgift att reda ut kärnfrågan – vilket avtal är det som egentligen gällde den 2 januari 2004?

– Om han kommer fram till att det är Teknikavtalet Metall som gällde, ja då faller alla tre ärendena, säger Lennart Olovsson. Slår han fast att det är Pappers avtal som gäller, då blir det fortsatta förhandlingar kring skadeståndens storlek.

Anledningen till att Pappers lägger frågan i Hans Starks knä är att förbundet befarar att AD inte skulle ha gjort någon prövning i avtalsfrågan.

– Arbetsgivarna har en rad invändningar runt processen och hävdar att ärendena av olika skäl ska vara preskriberade, att vi inkommit till AD för sent med mera. Vi såg därför en stor risk i att AD aldrig skulle komma fram till själva kärnfrågan för oss – avtalsrätten.

– Nu får vi den i alla fall prövad.

Lennart Olovsson är milt sagt upprörd över den behandling Pappers tvingats utstå.

– Från vår sida har vi skött den här affären korrekt. Det är mer än man kan säga om de tre övriga inblandade organisationerna, säger han utan att precisera vilka.

Men för den late tänkaren handlar det i klartext om Metall, Teknikföretagen och Skogsindustrierna i nämnd ordning.

Medlaren Hans Stark ska meddela sitt beslut före den första augusti.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen