Industriarbetarnas tidning

Klippan på rätt spår

22 juni, 2005

Skrivet av

Rekonstruktionen av Klippan AB fortsätter. Och ett av de tongivande namnen i den borgenärskommitté som bildats är Pappers ordförande i Lessebo, Benny Karlsson.
– Jag har stora förhoppningar på att vi ska lyckas, säger han inte helt oväntat.

Det var i går som Helsingborgs tingsrätt gav klartecken till att företaget kan ta itu med att ordna upp ekonomin under ledning av advokaten Guy Lofalk.

Sen tidigare har tingsrätten i Mölndal gett klartecken till omkonstrueringen av Klippan Mölndal AB. Dagens Arbete kunde i går rapportera att bruket som väntat läggs ner, men att ett nytt bolag Board Service Center, bildas för konvertering och lager. Det innebär att 52 personer får behålla sina jobb medan 250 får gå.

I båda fallen har det tillsatts så kallade borgenärskommittér. Kommittén för Klippan AB består av Magnus Fagerlind från Södra Skogsägarna, Claes Fransson från Nordea, Thomas Hedberg, Cellmark samt Benny Karlsson, Pappers avdelningsordförande i Lessebo. Ordförande är rekonstruktören Guy Lofalk.

Enda avvikande namnet för dotterbolaget i Mölndal är att Pappers ordförande Ulf Pettersson ingår i stället för Benny Karlsson.

– Klippan är ett typexempel på ett bolag som det går att rädda genom en rekonstruktion, säger Guy Lofalk till Helsingborgs Dagblad.

Han menar att företaget äger ett stort kapital i maskiner och annan utrustning, men att de dras med ett ”strukturellt problem” som måste lösas. Problemet är det så här i efterhand misslyckade köpet av Mölndals bruk som nu står inför en kostsam avveckling.

En förutsättning är sen att nya friska pengar kommer in via den uppskjutna nyemissionen. Och inte minst – få till ackordsuppgörelser med fordringsägarna. Det handlar om närmare ett tusental större och mindre fordringsägare som får finna sig i att förlora pengar på Klippans överlevnad.

Att Benny Karlsson från Lessebo går in i hetluften igen har fått en och annan att ”höja på ögonbrynen”, som han själv säger. Han hade för några år sedan en kontrovers med företagets storägare och styrelseordförande Jan Bernander. Den affären slutade i Arbetsdomstolen med en fullständig upprättelse för Benny Karlsson och är historia i dag.

– Därför är det extra roligt att kunna gå in och hjälpa till i det här sammanhanget. Mitt största intresse är naturligtvis att det ska gå bra för företaget och de anställda även i framtiden.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?