Industriarbetarnas tidning

LO stöder Pappers i Figeholm

13 juni, 2005

Skrivet av

Det är Pappers som har avtals- och organisationsrätten på bruket i Figeholm. Det fastslog LO:s styrelse i dag.
– Ett väntat beslut men tryggt att ha med sig när vi nu går vidare, säger Pappers avtalssekreterare Lennart Olovsson.

ABB-ägda Figeholm, strax norr om Oskarshamn, har under en längre tid varit en jäsande surdeg. Efter en omstrukturering av ABB:s affärsområden krävde företaget att de anställda i och med detta skulle gå över på Metalls avtal. Både Pappers och de anställda vägrade och efter många turer ska ärendet upp i förlikningssamtal dagarna före midsommar. Om de blir resultatlösa ska ärendet, som redan ligger i arbetsdomstolen, upp i AD den 13–14 september.

Men på vägen till AD har tonläget stundom varit högt mellan Pappers och ABB:s företrädare Teknikföretagen. De senare kallade till förhandlingar med Metall och i det protokoll som blev följden, ansåg de två ombudsmän som företrädde Metall, att bruket mycket väl kunde falla under Teknikavtalet.

Som om inte detta vore nog är Skogsindustriernas förhandlingschef kallad som vittne för Pappers i de kommande AD-förhandlingarna. Teknikföretagen har å sin sida kallat de båda metallombudsmännen plus Metalls avtalssekreterare Anders Tiderman.

I den mån det råder tveksamheter om vilket avtalsområde som är tillämpligt på en viss arbetsplats, är det en fråga som brukar avgöras mellan LO-förbunden av LO:s styrelse. Nyligen var LO:s ordförande själv i Figeholm och studerade verksamheten på plats. Och i dag kom alltså beskedet: avtals- och organisationsrätten tillfaller Pappers.

– Ett logiskt beslut, säger Metalls avtalssekreterare Anders Tiderman. Vi har aldrig gjort anspråk på avtals- och organisationsrätten initialt, utan dragits in i detta av vår avtalsmotpart Teknikföretagen.

– De begärde förhandling och våra ombudsmän tyckte vi det tillfället att det var mycket av verkstad i Figeholm. Konsekvenserna av LO:s beslut är dock att teknikavtalet inte är tillämpligt.

Kommer ni själva att markera beslutet gentemot Teknikföretagen?

– Inte mer än om vi blir tvingade till det.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen