Industriarbetarnas tidning

Nytt försök till finsk medling

13 juni, 2005

Skrivet av

I dag gjorde ett nytt försök att medla i konflikten mellan finska Pappersförbundet och arbetsgivarna inom skogsindustrin. Parterna träffades under ett par timmar och förhandlingarna fortsätter i morgon.

Den finska pappers- och massaindustrin står helt stilla sedan fyra veckor tillbaka. Den 16-18 maj strejkade de finska pappersarbetarna i 48 timmar och arbetsgivarnas svar blev en storlockout av alla förfundets 23 000 medlemmar. Lockouten har varit igång från mitten av maj och ska enligt arbetsgivarna fortsätta så länge konflikten varar.

Förra söndagen sade Pappersförbundet nej och arbetsgivarna ja till riksmedlaren Juhani Salonius kompromissförslag. Pappersförbundet motiverade sitt nej med att budet ”var allt för arbetsgivarvänligt”.

Efter det har medlingen legat nere och Pappersförbundet ägnat sig åt sin kongress.

Förhandlingsläget har blivit lite ljusare sedan Pappersförbundet, efter beslut på kongressen, inte längre kräver ”avsevärt förkortad arbetstid” i utbyte mot att gå med på drift under jul och midsommar.

I dag träder också nya sympatisörer in på arenan i Finland. Kemifacket, Servicefacken och Luftfartsunionen har sällat sig till dem som nu öppet stöder det finska Pappersförbundet även i handling.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.