Industriarbetarnas tidning

Pappers stöd står fast

2 juni, 2005

Skrivet av

Pappers kommer inte att avbryta sina sympatiaktioner gentemot det finska Pappersförbundet.
– Ska Europa fungera i framtiden måste vi ha möjlighet att agera fackligt över gränserna, säger förbundets ordförande Sune Ekbåge.

I en debattartikel i dagens Kristianstadsblad kräver Stora Ensos koncernpersonaldirektör, Christer Ågren, ett omedelbart stopp på den rådande övertidsblockaden. Men han ropar också på att riksdagen måste förbjuda framtida sympatiåtgärder och ”därmed förutsättningarna för att rädda kollektivavtalen”.

Pappers ordförande avvisar kraven. Sune Ekbåge hänvisar till de avbrutna trepartssamtalen i Finland, som arbetsgivarna hoppade av.

– Sen har de kommit med en egen kravlista och slutligen också med en lockout. Jag tycker det är mycket rimligt i det läget att vi vidtar sympatiåtgärder. Vi har gjort det även tidigare, när vi vägrat befatta oss med ”smittat gods”.

– Men den här gången har arbetsgivarna i den finska skogsindustrin gått fem steg längre än tidigare. Då är det rimligt att vi går ett steg längre.

Christer Ågrens uppmaning till Pappers att tillsammans med arbetsgivarna föra en konstruktiv dialog kring konkurrenskraft och svensk skogsindustris framtid är ingenting som Sune Ekbåge avvisar.

– Vi är beredda att fortsätta de diskussionerna, säger han.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.