Industriarbetarnas tidning

Pappers hoppas på eget avtal

23 augusti, 2005

Skrivet av

Kampen om ett pappersavtal i Figeholm går vidare.
– Vi kommer inom en snar framtid att begära förhandlingar med ABB om ett nytt lokalavtal, säger Pappers avtalssekreterare Lennart Olovsson.

Det var i förra veckan som Arbetsdomstolens medlare Hans Stark kom med det för många överraskande beskedet att pappersarbetarna på det ABB-ägda bruket utanför Oskarshamn inte längre hade sin hemvist hos Pappers. Tvärtom var det, enligt honom, Metalls Teknikavtal som varit gällande sedan början av 2004.

I går sammanträffade Pappers med LO-ledningen och det slogs än en gång fast att det är Pappers som har avtalsrätten i Figeholm. Det innebär att Pappers så snart det är möjligt kommer att begära en lokal förhandling om ett nytt avtal. Lennart Olovsson håller nu som bäst på att samla in de avtal som finns inom ABB inklusive Teknikavtalet.

– Det är bra att veta vad som står där, men framför allt vet jag vad som står i våra avtal.

Den kommande lokala rundan blir en ny upplevelse för Pappers avtalsombudsman.

– Förhandlingarna kommer att ske utan fredsplikt, något jag aldrig varit med om tidigare.

I morgon ska ombudsmannen Bengt Jansson åka till Figeholm på ett sedan länge inbokat möte.

– Det mötet kommer nu enbart att handla om att ge medlemmarna information om vad som hänt.

Så här i efterhand kan Lennart Olovsson förvånas över Hans Starks slutsatser i sin skiljedom men vill inte kommentera utslaget vidare. Det är redan historia.

Däremot röjer han en ilska över den egna motparten, arbetsgivarna i Skogsindustrierna, och deras agerande i Figeholmsaffären.

– Skogsindustrierna har uppträtt svagt. De har bedyrat att Pappers avtal gällt, men inte haft klart för sig själva vilka medlemmar de haft.

Lennart Olovsson menar att han så sent som i fjolårets treåriga uppgörelse tecknade ett nytt avtal med Skogsindustrierna, där Figeholm fanns med på listan.

– De har träffat avtal utan att ha varit behöriga och därigenom ställt till det för oss. Deras agerande är egentligen smått sensationellt.

– Dessutom har ju våra stämningar av ABB till Arbetsdomstolen baserats på vårt avtal med Skogsindustrierna. Hade vi känt till alla fakta i målet, hade vi kanske avstått från en rättslig process.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.