Industriarbetarnas tidning

Stora Enso i Grycksbo till salu

24 augusti, 2005

Skrivet av

Stora Enso vill göra sig av med finpappersbruket i Grycksbo utanför Falun.
– Nu hoppas vi på en seriös köpare, säger Pappers avdelningsordförande Lars-Göran Johansson.

Skälet till att Stora Enso vill sälja Grycksbo – med anor från 1740-talet – är att de vill rationalisera finpappersverksamheten. Detta som ett led i att bättra på resultatet.

Lars-Göran Johansson är försiktigt optimistisk om en framtid utanför Stora Enso. Bara prislappen blir den rätta.

– Vi har ingen aning om vad priset är. Inte vår vd heller. Ett hot mot oss är naturligtvis om priset blir för högt och att ingen köpare dyker upp. Då är risken att vi får köra vidare utan nya investeringar.

På några års sikt kan det leda till att företaget tynar bort, eller dör ”sotdöden” som Lars-Göran Johansson uttrycker det.

Själv har han ägnat tid åt att surfa runt på nätet och kolla in tänkbara köpare.

– Arctic Paper (med anläggningar i Håfreström och Munkedal) är en sådan. De har liknande produkter som vi. Men det finns flera. Problemet är att det är lågkonjunktur på finpapperssidan och att flera andra tänkbara köpare inte har några pengar.

För Grycksbos del handlar det om 500 anställda som får gå i väntans tider. 400 av dem är pappersarbetare.

– Reaktionerna är blandade. En del är oroliga för framtiden, men många ser det ungefär som jag; att det kan bli riktigt bra med en ny ägare. Små och medelstora bruk har ändå ingen nytta av att tillhöra Stora Enso.

Grycksbo med sina 280 000 årston, klassas i det här fallet som ett medelstort bruk.

Nu handlar det inte bara om 500 arbetstillfällen i kommunen. Lars-Göran Johansson pekar på att ytterligare ett par hundra personer får sin försörjning genom att sälja sina tjänster till bruket i form av transporter, mekjobb med mera. Dessutom genererar industrijobb även andra kringjobb i kommunen, så det handlar troligtvis om att cirka 1 000-1 500 personer berörs av brukets framtid.

Lars-Göran Johansson pekar på Gruvön i värmländska Grums som ett bra exempel på att en framtid utanför Storas famn kan fungera alldeles utmärkt.

– Vi har levererat vinster åt våra nuvarande ägare i fyrtio år och vi har inga förlustår bakom oss. Med en vettig köpare så borde det inte finnas något nedläggningshot alls. Då är Grycksbo ett bra köp.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Slutbud lämnat i kväll

Slutbud lämnat i kväll

Facken och arbetsgivarna inom industrin har på lördagskvällen fått ett slutbud att ta ställning till. Ett besked väntas tidigast söndag morgon.

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.