Industriarbetarnas tidning

”Finska blockaden viktig för oss”

28 september, 2005

Skrivet av

– Det finska Pappersförbundet tog fajten när det som bäst behövdes. Det betydde mycket för oss andra i övriga Norden, sade Pappers avtalssekreterare Lennart Olovsson, när han i dag talade på en facklig globaliseringskonferens i Helsingfors.

Arrangörerna, Nordens Fackliga Samorganisation (NFS), har under ett par dagar tagit upp globaliseringens effekter ur olika aspekter. En punkt på dagordningen var erfarenheterna av vårens segdragna konflikt inom den finska pappersindustrin.

Lennart Olovsson slog fast att det i botten handlade om gamla hederliga fackliga ideal som solidaritet, rättvisa och jämlikhet.

– Solidariteten vilar på medvetandet om vårt ömsesidiga beroende. Medvetandet om att de villkor som andra tvingas acceptera, på lång sikt också blir avgörande för våra egna livsvillkor.

– Vi vet också att facket är en kraft som kan förändra samhällen. Just därför ser arbetsgivarna facken som ett hot.

Svenska Pappers har fått mycket kritik på hemmaplan från arbetsgivarsidan för sitt ställningstagande i den finska konflikten; övertidsblockad på de finskägda bruken.

– Det faktum att de reagerat så kraftfullt, beror på att de upplevde samarbetet mellan facken som ett hot mot deras egna planer på att försämra villkoren och öka vinsterna. Det visade att vi träffade rätt, konstaterade Lennart Olovsson.

Han berättade för åhörarna om det samarbete som finns mellan facken i Norge, Sverige och Finland.

– Vi kan där konstatera att vi inte bara i många fall har samma arbetsgivare, vi har också likartade problem. Arbetsgivarna driver samma krav i alla tre länderna och stegvis försöker de flytta fram sina positioner.

– Det handlar om en mycket genomtänkt strategi.

I Sverige har det förts fram krav både från näringslivet och politiker om att förbjuda fackliga sympatiåtgärder.

– Men det kan inte vara rimligt att bygga murar runt solidariteten och låta kapitalets makt få härja fritt.

Lennart Olovsson anser att arbetsgivarnas mål i Finland var att pressa igenom försvagningar i kollektivavtalen och låta direktörsmakten ensidigt få öka.

– För mig var denna konflikt ett skolexempel på att vi lever i en ny tid. För oss i Pappers och inom LO var det en nödvändighet att tidigt bemöta sådana här krav som snart kan spilla över på svensk mark.

Enligt Lennart Olovsson bejakar facket den del av globaliseringen som innebär ett ökat internationellt utbyte på alla plan.

– Vi är inte heller motståndare till att förändra kollektivavtalen, så att de fungerar väl även i denna nya tid. Men det måste finnas en balans på arbetsmarknaden. Båda parter som skrivit under kollektivavtalen har ett gemensamt ansvar för att vårda och utveckla dem.

– Ska vi lyckas går det inte att välja konfrontationens väg som arbetsgivarna gjorde i Finland.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.