Industriarbetarnas tidning

Bernander lämnar Klippan

5 oktober, 2005

Skrivet av

Storägarna Jan Bernander och Stefan Lersten lämnar Klippan AB. De har sålt alla sina aktier till amerikanska M2 Capital Management.
– Det här är positivt för oss, säger Benny Karlsson, Pappers ordförande i Lessebo.

Han tycker att det är bra att koncernen får in nya ägare, som ”förhoppningsvis ser på verksamheten med lite nya ögon”.

– Jag har alltid sett ljust på Klippan och jag vet att vi gör bra produkter.

För Klippankoncernen har det varit några turbulenta år, sedan Jan Bernander klev in i handlingen 1999. Han tvingas nu bort både från Klippan och posten som styrelseordförande i den pågående rekonstruktionen av företagets ekonomi som pågått sen i somras.

För en tid sedan ökade industrimannen Gösta Welandson sitt aktieinnehav i Klippan från fyra till 17 procent. Nu är det amerikanen David Marcus, sen tidigare storägare i golvföretaget Pergo, som med sitt M2 Capital, blir näst störste ägare i Klippan med 14,5 procent av aktierna. En tredje storägare finns också med i bilden – Nove Kapital med tolv procent av aktiekapitalet.

Har Klippankoncernen ridit ut stormen?

– Ja, så här långt i alla fall, säger Benny Karlsson. Det som skett har varit nödvändigt och även om vi inte vet något om de nya ägarnas strategi, så tror jag att det kan bli bra.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.