Industriarbetarnas tidning

Hammarby bruk läggs ned

27 oktober, 2005

Skrivet av

Hammarby bruk läggs ner. Det var en av nyheterna när Stora Enso i dag kom med sin kvartalsrapport.
– Jag är fruktansvärt besviken, säger Conny Jonsson, Pappers avdelningsordförande.

Sammanlagt jobbar cirka 90 personer på det lilla Gästrikebruket utanför Sandviken. Drygt två tredjedelar av dem är medlemmar i Pappers.

Conny Jansson beskriver beskedet från företaget som helt oväntat.

– Jag fick MBL-information i går kväll och trodde först att vi på sin höjd skulle drabbas av besparingar genom att gå ner i antal skift. Nu fick vi vår dödsdom i stället.

Conny Jansson säger att han haft större förståelse för beslutet om bruket gått dåligt.

– Men när man jobbar så hårt som vi gjort och visar bra resultat och man likt förbannat lägger ner oss… ja vad ska man säga. Nu flyttas produktionen härifrån till Forshaga i stället.

Hittills i år har Hammarby dragit in sex miljoner i vinst till sina finska ägare.

1982 lades sulfitfabriken ner och runt 300 anställda fick gå hem.

Året efter uppstod den nuvarande produktionen i den gamla pappsalen på sulfitbruket. Men nu, drygt 20 år senare, är det definitivt slut.

– Folk är chockade, ledsna och förbannade.

Var ska de som nu får sluta hitta nya jobb?

– Det undrar jag också, säger Conny Jonsson. Häromveckan skickade Ovako hem 300 personer. Jag vet inte om Sandvik möjligen anställer.
Stora Enso redovisade för tredje kvartalet i fjol en vinst på 196,4 miljoner euro. Motsvarande i år ligger på 93 miljoner.

Det är för att få fart i verksamheten igen som företaget nu lagt fram ett omfattande sparprogram. På personalsidan innebär det att ungefär 2 000 anställda ska bort. Fördelade ungefärligen lika mellan tjänstemän och arbetare och mellan Norden och övriga Europa.

Dagens besked innebär vidare att två pappersmaskiner stängs vid anläggningen Corbehem i Frankrike. Medan tyska Wolfsheck hamnar på försäljningslistan.

Vid finpappersbruket i finska Varkaus försvinner en pappersmaskin. Som tidigare står beskedet fast att svenska Grycksbo ska säljas – ett besked som kom tidigare i år. Nytt är att finpappersbruket Cellbi i Portugal går samma väg.

På boardsidan stängs som sagt den svenska anläggningen i Hammarby helt. Även pappersmaskinen vid amerikanska Stevens Point Mill läggs ner medan den finska anläggningen i Pankakoski hamnar på försäljningslistan.

Dessutom gör sig Stora Enso av med sågverken i finska Veitsilouto och svenska Linghed.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.