Industriarbetarnas tidning

Skiftarbetande pappa vann i Arbetsdomstolen

12 oktober, 2005

Skrivet av

Nu är det fritt fram för skiftarbetande pappor och mammor att bara jobba helg om de så vill. Det slår Arbetsdomstolen fast i en rykande färsk dom.
– Mig veterligen är det första domen på det här området, säger en nöjd Bengt Jansson, ombudsman på Pappers, som drivit frågan.

Striden har handlat om en skiftarbetande pappa på Sveaskogägda Frövifors bruk, strax utanför Örebro. Han ville vara pappaledig på vardagarna, men jobba helger i den mån det behövdes.

Företaget sa nej. De menade att de inte hade nytta av någon som bara jobbade helg. Företaget blev i så fall tvungna att anställa en vikarie på heltid med problemet att det skulle uppstå dubbelbemanning vissa helger.

Frövis egen lösning var att omplacera pappan till dagtid, för då skulle det handla om en vanlig föräldraledighet på heltid.

Pappers avdelning tyckte att mannen hade rätt att ut sin ledighet som han själv ville. Några förhandlingar på lokal nivå blev det aldrig tal om utan frågan lyftes upp på central nivå där parterna inte heller kom överens om vad som skulle gälla. Det principiellt viktiga beslutet överläts till Arbetsdomstolen.

– Det har gällt en mycket viktig principfråga som vi behövde reda ut, säger Bengt Jansson, ombudsman på Pappers.

Bengt Jansson vet att liknande ledigheter beviljats i branschen.

– Det är bra att vi nu fått en dom så att vi slipper liknande diskussioner framöver. Det är en viktig tolkning av lagen som gjorts.

Grundbulten i tvisten handlar om hur man får dela upp en barnledighet – en fråga som inte bara rör anställda i Pappers. AD:s dom är normgivande för hela arbetsmarknaden.

Lagen säger att man har rätt till att ta ut ledigheten under maximalt tre perioder per år. Pappers motpart, Skogsindustrierna, hävdade att i den aktuelle mannens fall skulle handla om ett femtiotal ledighetsperioder under året.

Bengt Jansson har hela tiden menat att det här synsättet är felaktigt.

Han har pekat på exempel där en förälder tagit ut ledigheten på fredagar.

– Om du säger till arbetsgivaren att du under ett år vill ta ut föräldraledighet en eller flera dagar i veckan, så ska det betraktas som en period.

Nu fick han och Pappers rätt i Arbetsdomstolen.

– Självklart är jag nöjd, inte minst för den drabbades skull. Han fick under året som gått vara helt ledig, något som också inneburit ett större ekonomiskt avbräck för honom.

Förhandlingarna med Skogsindustrierna har innehållit lite ”smolk i bägaren”, som Bengt Jansson uttrycker det.

– Deras chefsjurist använde som argument i AD att killen i fråga mest var ute efter pengarna och mindre brydde sig om sin son. Det tycker jag var ett oprofessionellt angrepp på en person han aldrig tidigare sett. Jag som träffat både pappan och sonen kan intyga att det är så långt ifrån verkligheten man kan komma.

Arbetsgivarnas invändning om att ledighetens förläggning inte ska medföra några störningar i arbetet – som i det här fallet – vann alltså inget gehör i AD. Inte heller ekonomiska invändningar som extrakostnader för vikarier eller rädslan för att fler skulle välja att enbart jobba ”välbetalda helgskift”.

Från Pappers sida ser man AD:s utslag som en seger som gör det lättare för skiftarbetande att ta ut sin föräldraledighet.

– Det är ett stort steg för alla skiftgående, inte bara på vårt område. Det här innebär att man kan kombinera skiftjobbet med föräldraledighet på ett bra sätt.

– Om man från samhällets sida vill att fler män ska ta ut sin föräldraledighet är det vettigt att också stötta dem – även om ledigheten tas ut på annat sätt än heltid, menar Bengt Jansson.

Fröviforspappan får ett allmänt skadestånd på 35 000 kronor och ett ekonomiskt skadestånd på drygt 87 000 kronor. Totalt 122 000 kronor.

Arbetsrätt Striden om las

Regeringen ställer sig bakom parternas las-uppgörelse

Regeringen ställer sig bakom parternas las-uppgörelse

Regeringen ställer sig bakom Svenskt näringslivs och PTK:s las-uppgörelse. Nu påbörjas arbetet med att förändra arbetsrätten.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.