Industriarbetarnas tidning

Domsjö sparar – Södra bantar

29 november, 2005

Skrivet av

Domsjö fabriker ska spara 100 miljoner kronor och Södra skogsägarnas tre anläggningar inom Stora cell ska dra ner på ungefär femtio tjänster vardera genom naturlig avgång.
– Sett till åldersstrukturen klarar vi av det, säger Roy Turesson, Pappers avdelningsordförande i Mörrum. Men vem ska sen göra jobbet?

Sparbetingen haglar. Nu senast är det Domsjö fabriker utanför Örnsköldsvik och de tre anläggningarna inom Södra cell – småländska Mönsterås, blekingska Mörrum och halländska Värö bruk söder om Göteborg som ska spara, gneta och dra in tjänster genom översyn i organisationen.

I Domsjös fall har på senare tid stora investeringar gjorts på en rad områden för att minska produktionskostnaderna. Bland annat ska virkeshanteringen göras mer lönsam.

– Vi köper in hela ”virkesfångster” via vårt bolag i Lettland, säger Pappers avdelningsordförande Ronny Hellström. Vi använder bara gran, resten säljer vi vidare och det är ett exempel på var det går att hitta större lönsamhet.

Men trots att gjorda investeringar ska leda till besparingar på 60 miljoner måste ytterligare 40 sparas in. Och här ska de anställda själva genom det 15-tal arbetsgrupper som tillsatts komma med förslag till vardagsbesparingar.

– Det här jobbet ska vara klart i slutet av nästa år.

Målsättningen är att man i Domsjö ska kunna spara utan att behöva dra ner på folk. Bruket har i dagsläget cirka 340 anställda.

På de tre Södra cell-bruken ska naturlig avgång krympa personalstyrkan. Den bortre tidsramen sträcker sig till år 2010.

– Hos oss finns enligt företaget en potential att banta bort ett femtiotal tjänster, säger Pappers avdelningsordförande Nils-Erik Andersson. 50 tjänster går ungefär jämnt ut med de pensioneringar som kommer. Men vi är tveksamma. Det är ett beting som kan vara svårt att leva upp till.

I dag jobbar 380 personer på Värö bruk.

På Mörrums bruk har man enligt ordföranden Roy Turesson, varit igång sedan i våras med sparbetinget.

– Vi jobbar aktivt med frågan. Även hos oss ska femtio tjänster bort, och för oss är det som sagt inga problem om man ser till åldersstrukturen. Vi har tillräckligt många som har pensionsåldern inne. Den stora frågan är vem som ska göra jobbet framöver när jobbet som utförts på de här tjänsterna ska fördelas på de andra.

– Ingen på bruket behöver vara orolig för att mista jobbet, men för dem som blir kvar handlar det om att jobba ännu hårdare.

Vice ordförande på Mönsterås bruk, Percy Schiöld, vill helst inte översätta besparingarna i att ett visst antal tjänster försvinner. Även om det sannolikt även för Mönsterås del kommer att handla om lika många som på systerbruken. Uppemot ett femtiotal.

– Det är egentligen omöjligt att prata tjänster innan verksamheten setts över som helhet. Vi måste först se över arbetsorganisationen och utifrån det ta ställning till vilka jobb som eventuellt inte kommer att återbesättas.

– Här handlar det också om vilka konsekvenser det får för hälsa, säkerhet och arbetsmiljö. Detta har vi bara börjat titta på.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.