Industriarbetarnas tidning

Konflikthot över Figeholm

1 november, 2005

Skrivet av

På torsdag möts Pappers och ABB för att ta fram ett nytt avtal för de 130 pappersarbetarna vid Figeholms bruk. Men redan vilar konflikthotet tungt över förhandlingarna.

– Vi kan inte acceptera lönedumpning genom kollektivavtal, säger Pappers avtalssekreterare Lennart Olovsson. Vi har ett enigt LO bakom oss i den här viktiga principfrågan som rör alla löntagare i Sverige.

Olovsson syftar på ett beslut i LO:s styrelse som säger att Pappers fortfarande har avtals-och organisationsrätten vid Figeholms bruk, trots att ägaren ABB vill införa Teknikavtalet Metall efter en omorganisation av företaget. Det är ett billigare avtal, enligt Pappers, som skulle innebära försämringar för de anställda. Men det handlar också om en viktig principfråga.

Sverige har inga lagstiftade minimilöner som i andra länder. I stället är det kollektivavtalet som ersätter den typen av uppgörelser. Fack och företag har gemensamt utformat de avtal som gäller och också tagit ansvar för att de följts.

Nu menar Pappers att Teknikföretagen satt sig över en av de grundläggande principerna på den svenska arbetsmarknaden, nämligen den att LO sköter gränsdragningen mellan vilka arbetsplatser som ska organiseras av respektive förbund.

Enligt Pappers riskerar Teknikföretagens agerande att slå sönder hela den svenska kollektivavtalsmodellen.

– Så det handlar inte bara om Figeholm, säger Lennart Olovsson, som menar att arbetsgivarna nu får ta ansvar för den konflikt man själva bjudit upp till.

– Vi har tvingats ut i den här konflikten och måste försvara oss.

Arbetarna på Figeholm organiserats av Pappers sedan 1932, men i en skiljedom i Arbetsdomstolen nyligen, slogs det fast att Teknikavtalet Metall kan tillämpas på det lilla bruket norr om Oskarshamn.

De kommande förhandlingarna sker dock i ett vakuum, för just nu är Figeholm avtalslöst.

– Vi kommer att förhandla med Teknikavtalet som grund – det har ju Arbetsdomstolen slagit fast, säger Lennart Olovsson. Men vi kommer att lägga fram en rad kompletteringar som jag anser nödvändiga för att trygga de anställdas villkor nu och i framtiden.

Målsättningen är att ta fram ett lokalt företagsavtal som ligger i linje med de villkor som de anställda hittills levt med.

– Eftersom vårt avtal inom Pappers på många punkter är bättre än Teknikavtalet är de tillägg vi vill göra väldigt viktiga. Teknikavtalet är ju inte gjort för processindustrin utan mer för verksamheter på dagtid inom verkstadsindustrin.

De krav som Lennart Olovsson tänker ställa på ett nytt avtal rör bland annat inkomsttrygghet och inflytande kring arbetstidens längd. Men också frågor runt kompetensutveckling.

– Sedan vill jag slå vakt om det lokala avtal som redan finns kring exempelvis företagshälsovård.

Lennart Olovsson åker till Figeholm väl medveten om att han har LO:s oreserverade stöd. Konflikt eller ej. Svaret kommer på torsdag.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.