Industriarbetarnas tidning

Pappers öppnar för sympatiåtgärder

25 november, 2005

Skrivet av

Nu ger sig Pappers in i elektrikerkonflikten.
– Vi står helt bakom deras kamp mot lönedumpning säger Pappers avtalssekreterare Lennart Olovsson.

Elektrikerförbundet gick tidigare i dag ut i konflikt efter tre månaders förhandlingar.

Striden gäller de regler som i dag finns i elektrikernas avtal. Reglerna ska förhindra att lönerna dumpas för anställda i utländska företag med tillfälligt medlemskap i Energiföretagens arbetsgivarförening (EFA).

Detta kommer omedelbart också att drabba anställda i inhemska företag, säger Pappers förbundsmöte i ett uttalande. Pappers ger sitt fulla stöd till Elektrikerförbundet i en kamp som anses beröra hela den svenska arbetsmarknaden.

– Vad arbetsgivarna i EFA vill göra, är att ta bort de regler som förhindrar lönedumpning både för nya utländska och svenska medlemmar, säger Lennart Olovsson.

LO och Svenskt Näringsliv kom för en tid sedan överens om vad som ska gälla för utländska företag som blir tillfälliga medlemmar i en svensk arbetsgivarorganisation.

– Men det var väl aldrig meningen att de reglerna skulle försämra för blivande permanenta medlemmar, säger Olovsson.

Han menar att Pappers ser samma problem som Elektrikerförbundet. Enligt avtalet mellan LO och Svenskt Näringsliv ska respektive förbundsparter göra upp om vad som ska gälla.

– I vårt fall överlämnade vi ett skriftligt förslag till Skogsindustrierna den 6 oktober, men har ännu inte fått någon reaktion.

– Det tyder på att frågan är jobbig och att det uppenbarligen finns en klar arbetsgivarstrategi i frågan. Lennart Olovsson pekar på tre aktuella sätt att försöka sänka lönerna.

– Det har gjorts försök med lönedumpning genom kollektivavtalet, som i Figeholm. En annan variant har varit att ta in utländsk arbetskraft som jobbar under billigare utländska avtal, som i Vaxholm.

– Sen har vi mängder av exempel runt om i landet där arbetsgivarna inte vill träffa kollektivavtal över huvud taget.

Pappers är med dagens stöduttalanden berett till mer än muntligt stöd. Enligt Lennart Olovsson kan det bli aktuellt med sympatiåtgärder för Elektrikerförbundet.

– Vi är beredda att göra det som krävs för att förhindra sämre villkor för löntagarna.

Texten är korrigerad 1/12 2005.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.