Industriarbetarnas tidning

”Ska Teknikföretagen styra allt?”

8 november, 2005

Skrivet av

Arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen vill lösa den uppkomna striden kring Figeholm inom ramen för industriavtalet.
– Nu får de besinna sig, säger Pappers avtalssekreterare Lennart Olovsson. Ska de bestämma allt som händer inom industrin, eller vad är det frågan om?

I dag träffar Pappers Teknikföretagens företrädare för nya förhandlingar kring Figeholm. Men Lennart Olovsson tror inte på något avtal för de 130 pappersarbetarna innan strejkmullret ökat i styrka.

Förra veckans förhandlingar på plats i Figeholm blev händelserika. För att understryka allvaret i sina förhandlingskrav, varslade Pappers om total arbetsnedläggelse i Figeholm från den 15 november. Sedan kompletterade de tre LO-förbunden Elektrikerna, Transport och Byggnads med sympativarsel som innebär stopp för allt elektriskt arbete inom ABB, stopp för ABB-gods i Norrköpings och Göteborgs hamnar och stopp för bland annat ett bygge i Figeholm.

Arbetsgivarna kontrade med en så kallad fredspliktsinvändning. I klartext betyder det att Teknikföretagen anser att Pappers krav i förhandlingarna om ett nytt företagsavtal på bruket innebär en otillåten bortträngning av Teknikavtalet Metall. En tidigare skiljedom har slagit fast att just detta avtal ska gälla i Figeholm.

Pappers svarade därefter i går med att stämma Teknikföretagen till Arbetsdomstolen, för att undanröja fredspliktsinvändningen.

– Förhandlingarna inleds i Arbetsdomstolen på fredag och ett vägledande beslut får vi troligen på måndag, säger Lennart Olovsson.

Pappers inställning är att de kompletterande krav förbundet ställer på ett nytt avtal för Figeholmsarbetarna inte på något sätt tränger undan Teknikavtalet Metall.

– Tvärtom. Vi utgår från Teknikavtalet Metall i vårt förslag till ett företagsavtal. Vad vi gör är bara att föreslå en del kompletteringar som ska trygga våra medlemmars avtalsrätt på sikt.

Pappers har fått ta en del kritik i media för sin, som det upplevs kompromisslösa hållning?

– Ja och det känns konstigt. Det är ju arbetsgivarna som gått till attack i den här frågan. Det vore väl konstigt om inte vi skulle ha rätt att försvara oss.

Hur ser du på Teknikföretagens krav på att Figeholmsstriden ska avgöras inom ramen för industriavtalet?

– Innebär industriavtalet som sådant att vi inte ska kunna begära ordet eller använda våra fackliga rättigheter, är det inget bra avtal och ingenting för oss.

Utöver de lagda varslen, finns det planer på ytterligare upptrappning?

– Ja. Vi har redan planerat för nästa steg.

Är det samma förbund igen?

– Det kan bli fler.

Så du befarar en ytterligare upptrappning?

– Får vi inget avtal så måste vi öka trycket. En nerstängning av hela industrin kan vara det enda argument som vår motpart begriper.

Hur är stämningen på Figeholm? Börjar medlemmarna svikta?

– Inte vad jag vet. Däremot försöker företaget skrämma dem för konsekvenserna av en strejk och går dessutom bakom ryggen på oss och försöker presentera nya löner för de anställda individuellt. Det påminner mer om hur företagen agerar i USA., vilket är, ursäkta uttrycket, ett jävla sätt.

– Vad vi ser för närvarande är ett äkta stycke klasskamp.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.