Industriarbetarnas tidning

Fick sparken för högt levervärde

8 december, 2005

Skrivet av

Det räckte med ett för högt levervärde. Efter trettio års anställning mister mannen sitt jobb på Gruvöns bruk i södra Värmland.
– I normalfallet arbetar företaget bra med alkoholfrågor. Den här gången har man gjort dåligt ifrån sig, säger Pappers avdelningsordförande Stewe Cato.

Vad Stewe Cato är kritisk till i det aktuella fallet är användandet av de så kallade CDT-proverna och att de används som en måttstock i uppsägningen av folk.

Den nu uppsagde mannen har en lång alkoholhistoria och ställdes tidigare i år inför ett ultimatum: antingen fick han sluta vid företaget direkt eller skriva under ett kontrakt där han lovade att hålla sig alkoholfri i sex månader. Det vill säga under uppsägningstiden. Om mannen skötte sig skulle han sedan erbjudas en fortsatt provanställning i sex månader från den 13 december.

Företaget erbjöd dessutom vård på behandlingshem, något som mannen tackade nej till.

– Han ville sköta rehabiliteringen på egen hand och visade också stora framsteg under hösten, säger Stewe Cato.

Men där landstinget i Värmland sätter gränsvärdet för lever- eller CDT-värdet till 1,9 procent, fick mannen i sitt kontrakt inskrivet ett värde på 1,5 – det värde han hade vid utskrivningen från en tidigare behandling på behandlingshem. Vid det tillfälle som mannen avkrävdes ett CDT-värde (helt enligt kontraktet) pekade det på 2,2 procent.

– Det var efter en 50-årsfest under semestern som mannen erkände att han fallit igenom. När han sedan testades här var CDT-värdet alldeles för högt. Men de gånger han fått blåsa vid fabriksporten har han varit grön.

Det Stewe Cato är kritisk till är att ett enda CDT-prov ska räcka för att kicka ut mannen från företaget. Kontraktet till trots.

– Tidigare har det sagts att kontrakten inte är juridiskt bindande, nu plötsligt att de är det.

På företaget är det vanligt med alkoholtester och varje gång mannen själv fått blåsa har det varit problemfritt.

– Men som alkoholist behandlas han nu mycket hårdare än alla andra, säger Stewe Cato. Det tycker jag är fel.

Personalchefen Claes Hansson anser att det är rimligt att den som är under rehabilitering uppmärksammas mer än andra.

– Att han börjat dricka igen spårade vi genom ett CDT-prov, det stämmer. Men grundorsaken till uppsägningen är i första hand att han själv valde att inte delta i rehabiliteringen.

Personalchefen Claes Hansson har full förståelse för att facket värnar om sina medlemmar, men menar att någonstans måste gränsen dras med tanke på arbetskamrater och olycksrisker. Han anser att bruket följt de regler som finns mellan de centrala parterna och även den egna policyn på företaget till punkt och pricka.

– Rätt eller fel, bra eller dåligt. Tyvärr har vi misslyckats i det här fallet.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.