Industriarbetarnas tidning

Pappers avtalssekreterare avgår

16 december, 2005

Skrivet av

Lennart Olovsson lämnar jobbet som avtalssekreterare i Pappers vid årsskiftet.
– I stället för att ödsla kraft på en intern strid, väljer jag nu att företräda medlemmarna på annat sätt, säger han.

Det var på gårdagens förbundsstyrelsemöte som ordförande Sune Ekbåge lät bomben brisera. Lennart Olovsson avgår som avtalssekreterare och ersätts tills vidare av Sune Ekbåge.

– Vi har beslutat att påskynda den generationsväxling som pågår i förbundet, säger Sune Ekbåge.

Varken han eller Lennart Olovsson döljer att det är olika syn på den fackliga kampen som ligger till grund.

Jag drar mig tillbaka och ska arbeta på distans och som ”mentor” fram till pensionen, säger Lennart Olovsson som inte vidare vill kommentera sin avgång.

Sune Ekbåge menar att den förändring som nu sker i Lennart Olovssons arbetsuppgifter är hans egna förslag i slutändan.

– Men i grunden finns de diskussioner som förts mellan Lennart och mig där vi inte i alla delar varit överens. Att sådana här diskussioner förs i en facklig organisation är helt naturligt och jag vill säga att vi inte varit osams om målen, mer om medlen i vissa fall.

Sune Ekbåge menar att Lennart Olovsson ser de framtida behoven och är ”väldigt tacksam för att han ska vara kvar som anställd och fortsätta jobba för Pappers.”

Men Lennart Olovsson kommer inte att ha kvar sin arbetsplats på förbundskontoret?

– Han vill jobba på distans.

Du menar att Lennart Olovsson avgår från sitt jobb som avtalssekreterare helt frivilligt?

– Naturligtvis hänger det samman med de delar i våra diskussioner vi varit osams om. Men vi är överens om att lägga det bakom oss och se framåt i stället. Den uppgörelse om framtida arbetsuppgifter som vi gjort är något som också vår förbundsstyrelse accepterat. Den innebär att vi även framöver kan ta del av hans avtalskunskaper och andra erfarenheter.

Lennart Olovsson har på senare år framstått som en ytterst stridbar facklig kämpe. Hans framtoning i den finska avtalsrörelsen i våras väckte de svenska arbetsgivarnas ilska. Har det påverkat beslutet för hans reträtt?

Både i de finska sympatiåtgärderna och i höstens stora fråga Figeholm, har vi varit helt eniga om målen. Det har dessutom varit två mycket framgångsrika fackliga frågor. Det är inte den typen av frågor som varit avgörande.

Har det stundtals uppskruvade tonläget i Figeholmsaffären haft någon betydelse?

– Det handlar mer om den process vi haft under senare år med olika syn i olika frågor. Men vi har som sagt valt att lägga detta bakom oss.

Pappers arbetsgivarpart, Skogsindustrierna (SI), har från facklig sida upplevts som svag och i händerna på Teknikföretagen. Att Lennart Olovsson tar ett steg tillbaka, är det bästa sättet att stärka SI?

Lennart är kvar och kommer även framöver att stötta i förhandlingar. Det jag uppskattar i den här situationen är att han ser behovet av den generationsväxling vi står inför.

Om det handlar om en generationsväxling är väl efterträdarfrågan klar. Vem tar över jobbet som avtalssekreterare?

– Jag kommer tillfälligt att axla det jobbet medan frågan diskuteras.

2006 har Pappers kongress och den kommande avtalsrörelsen drar i gång. Kommer inte Olovssons ”avgång” sällsynt olämpligt?

Klart att det bekymrar. Det går inte på kort tid att bygga upp någon med Lennarts kompetens. Men Lennart står till förfogande i den kommande avtalsrörelsen.

Blir det en bättre dialog med motparten Skogsindustrierna utan Lennart Olovsson som avtalssekreterare?

– Det har inte med saken att göra. Här pågår en ständig dialog.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.