Industriarbetarnas tidning

Stiftelse kan betala uppsägningar

2 december, 2005

Skrivet av

Fackens företrädare i Klippan Mölndals personalstiftelse befarar att moderbolaget på nytt försöker komma åt stiftelsens fond på cirka 130 miljoner kronor. Pengar som egentligen är avsedda för bidrag vid sjukdom och studier.
– Den ledning jag representerar ägnar oss inte åt sånt, säger vd:n och koncernchefen Thomas Billing.

Tidigare i år kom dråpslaget mot Klippanägda Mölndals bruk. Verksamheten krymptes rejält och kvar blev bara en smärre verksamhet med femtiotalet anställda. Resten, cirka 250 personer, sades upp.

Till Mölndalsbruket hör en stiftelse som bildades 1952 av dåvarande ägaren AB Papyrus. Stiftelsen namngavs till Häradshövding Marcus Wallenbergs minnesfond och kapitalet har genom åren växt till ansenliga 130 miljoner.

De här pengarna har den tidigare ledningen i Klippan AB suktat efter när proppen gick ur bolagets ekonomi. I januari krävde moderkoncernen att stiftelsen skulle stå för Mölndalsbrukets sjuklönekostnader på nästan åtta miljoner. Det här kravet avvisades senare av personalstiftelsens styrelse där tre representanter för arbetsgivare respektive fack sitter.

Det beslutet backades dessutom upp av länsstyrelsen som är tillsynsmyndighet för den här typen av fonder.

Facken i personalstiftelsen vill nu att fonden bidrar med studiemedel till dem som är uppsagda.

– Beslut om detta skulle ha fattats vid flera styrelsemöten men dessa har hela tiden skjutits framåt i tiden, säger Ulf Petterson, Pappers avdelningsordförande i Mölndal.

Nästa möte ska enligt honom ske den 13 december.

– Eftersom vi aldrig kommer till skott befarar jag att bolaget är ute efter stiftelsens pengar igen.

Enligt Ulf Pettersson är det tydligt att Klippan AB inte ska bidra med något till de 250 anställda i Mölndal som förlorar sina jobb.

– Klippan har inte tagit något som helst ansvar för de anställda i Mölndal. Inga pensioneringar, inga omställningsbidrag, ingen hjälp över huvud taget, säger Ulf Pettersson.

– Det är en skam för svensk arbetsmarknad och ett cyniskt, omoraliskt beteende.

Även om han inte ger Klippan AB någon större chans att ta över personalstiftelsens medel är han ändå orolig för att bolaget ändå inte gett upp hoppet helt.

– Familjen Wallenberg borde ge oss juridisk hjälp för att stoppa Klippans tilltag och för att bevara Wallenbergs goda namn och rykte, säger han.

Vdn och koncernchefen Thomas Billing menar dock att den strid om stiftelsens pengar som varit, skett före hans tid. Och att den ledning han representerar ”inte ägnar sig åt sånt”.

– Vi ska ha ett möte i huvudstyrelsen den 12 december och dagen efter ska vi ha ett möte i personalstiftelsen. Jag vill inte föregripa besluten på dessa möten.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.