Industriarbetarnas tidning

Tvist om AD-dom för föräldralediga

7 december, 2005

Skrivet av

Nu ligger Pappers och Skogsindustrierna i luven på varandra igen om föräldraledigheten för skiftarbetare.
– De har förlorat i Arbetsdomstolen (AD), men vill inte erkänna det, säger ombudsman Bengt Jansson. AD-domen ger inte svar på alla frågor, kontrar Skogsindustriernas chefsjurist.

Nyligen slog Arbetsdomstolen fast att skiftarbetare som vill vara föräldralediga har rätt till att bara jobba helg om de själva vill. Domen gällde en skiftarbetande pappa i Frövifors. Han ville vara ledig i veckorna och bara jobba helger vid behov. Företaget sa nej, men fick ge sig efter en uppmärksammad dom i AD tidigare i höst.

Nu dömer Pappers ut Skogsindustriernas information till medlemsföretagen kring domen.

– När jag läser vad deras jurist skriver finner jag det ytterst anmärkningsvärt att de inte har större respekt för AD:s dom. Skogsindustrierna har kvar exakt samma ståndpunkter som före domen och tycks inte alls acceptera utslaget, menar Bengt Jansson.

– I stället gör de allt för att ta udden av vad AD sagt. Jag får känslan av att de letar efter nya fall för att få till en ny praxis.

Vad AD bland annat hade att ta ställning till var att den begärda ledigheten inte fick utgöra någon påtaglig störning i verksamheten. Arbetsgivarna förlorade målet eftersom man inte gjort några direkta försök att få tag på ersättare på deltid.

I Skogsindustriernas medlemsinformation befaras fler ansökningar likt den i Frövi framöver.

För att kunna avslå en ansökan om förkortad arbetstid inom skiftorganisationen måste nu ett bolag visa att man verkligen försöker lösa situationen genom att ta in en deltidsvikarie.

Om detta misslyckas, kan bolaget ”avslå ansökan eftersom domstolen konstaterat i domen att övriga alternativ leder till påtaglig störning”, skriver Skogsindustrierna i sitt PM.

Skulle det vid samma bolag förekomma fler än en ansökan kan det uppstå en sådan störning oavsett tillgången på vikarier, heter det vidare.

För Bengt Jansson är det uppenbart att Skogsindustrierna vill pröva frågan om föräldraledigheten igen.

– De vill få fram en praxis med omplacering till dagtid och där det ska vara heltidsledighet som gäller.

Erkänner inte Skogsindustrierna utslaget i AD? Frågan går till chefsjurist Andreas Edenman, som stått för informationen ut till medlemsföretagen.

– Självklart gör vi det. Vår rådgivning baseras på vad AD kommit fram till. Domen ligger fast och både företagen och vi ska rätta oss efter den. Men vi tycker fortfarande att konsekvenserna av domen är orimliga.

Domen till trots, i den strategi för framtiden som Andreas Edenman skriver om i PM:et, finner Skogsindustrierna ingen anledning att ändra sin grundinställning i frågan; att föräldraledighet som i Frövifallet leder till ”oacceptabla konsekvenser”.

Helst vill Skogsindustrierna reglera frågan på ”ett mer balanserat” med Pappers i kollektivavtalet, men att det torde vara svårt” innan vi genom fler rättsfall fått detaljer i rättsläget ytterligare belysta”.

Innebär inte det att Skogsindustrierna gärna hittar fler fall för rättslig prövning?

– AD-domen ger inte svar på alla frågor som finns runt föräldraledighetens förläggning. Jag kan inte i dag utesluta att nya fall kan komma att prövas.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.