Industriarbetarnas tidning

Förbundsstyrelsen omprövar Olovssons avgång

25 januari, 2006

Skrivet av

Nu ska Pappers förbundsstyrelse medla mellan ordförande Sune Ekbåge och den före jul avsatte avtalssekreteraren Lennart Olovsson.
– Jag har fått godkänt för mitt arbetssätt och agerande och är beredd att diskutera mitt ”återtåg”, säger Lennart Olovsson.

Dagens länge emotsedda informationsmöte om vad som egentligen hände de där decemberdagarna i fjol resulterade i stor enighet.

Talare efter talare vittnade först om Lennart Olovssons förtjänster, men de var också eniga om att både Sune Ekbåge och Lennart Olovsson behövs i förbundet.

De sex ledamöterna i förbundsstyrelsen som kommer utifrån landet, lade en bit in i diskussionerna ett förslag, som innebär att de får tre veckor på sig att se över det beslut som de själva godkände på styrelsemötet före jul och som innebar att Olovsson fråntogs jobbet som avtalssekreterare.

Ett förslag som mötet senare enhälligt antog. Detta efter att både Sune Ekbåge och Lennart Olovsson förklarat sig beredda till förnyande diskussioner med förbundsstyrelsen.

Är inte det ett underkännande av ert tidigare beslut?

– Vi är väl inte sämre än att vi kan ändra oss, säger Lars-Göran Johansson ordförande på Stora Enso i Grycksbo och förbundsstyrelseledamot. Nu har vi avsatt hela helgen den 11-13 februari för diskussioner med de berörda.

– Jag vill ge processen en chans, säger Sune Ekbåge. Jag ställer upp på styrelsens förslag och vi får se var det landar.

Lennart Olovsson menar att dagens besked är bra för medlemmarna, men konstaterar att det ännu så länge inte finns någon lösning på hans situation.

– Jag kommer att fortsätta jobba hemifrån tills vidare, säger han. Men jag är väldigt nöjd med allt stöd som visats mig på mötet.

Jan-Henrik Sandberg, ordförande på Karskär i Gävle säger:

– Att både Lennart Olovsson och Sune Ekbåge förklarat sig villiga att medverka till en lösning tycker jag är en styrkedemonstartion av dem båda.

– Jag hoppas att det leder fram till något gott.

– Både Sune och Lennart var öppnare än jag trodde de skulle vara. Antagligen ligger det mer bakom konflikten men det struntar jag i. Det viktigaste är att det nu finns ett konstruktivt klimat. Båda vill samarbeta och komma vidare, säger han.

– Åsiktsskillander kommer alltid att finnas. Det viktigaste är att sådana här kriser går att lösa.

Har det som hänt skadat Pappers?

– Det var inte bra när Lennart sattes åt sidan. Men om det nu vänder kan det vara bra för förbundet. Ett styrkebesked. Jag tror chanserna är goda att vi kommer till rätta med det här.

Carina Magnusson-Fernlund avd 15 Iggesund och ledamot i förbundsstyrelsen:

– Båda visar styrka att de nu sätter sig ned och pratar.

– Om det skadat förbundet? Det är inte bara ute i avdelningarna man undrar var förbundet står, men om vi når fram till en bra lösning kan förbundet stärkas, tror jag.

Lars-Olof Pettersson, avd 37 Piteå, sitter också han i förbundsstyrelsen:

– Förhoppningsvis når vi en lösning. Det var en bra diskussion utan pajkastning. Medlemmarna reagerade med förvåning och undrade vad som hände.

– Det är aldrig bra med konflikter och allt negativt som kommit ut i media. Kan vi bara lösa den här konflikten, går vi snarare stärkta ur den.

Dennis Bäckman, ordförande i Figeholm är också nöjd med dagens besked även om det inte gav något omedelbart resultat.

– Om förbundsstyrelsens kommande lösning blir ett dåligt beslut, det vill säga att Lennart får gå, då måste vi ha ett till extra förbundsmöte.

– Annars så tycker jag att vi hade en mycket saklig diskussion.

Thomas Nilsson, vice ordförande i Grycksbo tyckte att det blev precis som han ville.

– För ett par veckor sedan hade jag inte trott på den här upplösningen. Nu ställer de upp och är konstruktiva, vilket är det bästa för förbundet.

Benny Karlsson, ordförande i Klippan Lessebo.

– Det var ett förhastat beslut att göra sig av med Lennart Olovsson. Han har ett oerhört starkt stöd och desutom framkom ju att han inte gjort några egentliga fel.

– Men de är två förståndiga personer och kommer att lösa detta.

Olle Svensson huvudskyddsombud i Mörrum var också nöjd med resultatet av dagens möte:

– Nu hoppas jag att båda blir kvar, för det var så hela mötet ville.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

”Det blir svårt att få lönen  retroaktivt”

”Det blir svårt att få lönen retroaktivt”

De anställda på hustillverkaren Götenehus hoppas att företagets framgångar ska synas i lönekuverten, också i dem som redan har delats ut.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.