Industriarbetarnas tidning

Intern konflikt efter Trollhätteskandalen

7 februari, 2006

Skrivet av ÅKE LIF

Skandalen i Trollhättan hösten 2004 har fått ett långt efterspel. En av de inblandade ombudsmännen vägrar fortfarande att acceptera sin uppsägning. Fallet auktualiserar en viktig principfråga: hos vem är en ombudsman anställd – i avdelningen eller i förbundet?

Svaret på den frågan kan avgöra framtiden för Lars Sieb, vars fall är föremål för en skiljenämndsprövning. Sieb är en av de ombudsmän som sades upp efter avslöjandena om sprit och nattklubbsbesök på bekostnad av Metalls avdelning 112 i Trollhättan.

Medan de andra personalärendena på olika sätt kunnat avföras från dagordningen återstår fallet Sieb, eftersom han inte anser sig ha gjort något fel och inte accepterar uppsägningen. Därför har han gått vidare, och nu är de sista (?) turerna på gång när en skiljenämnd ska behandla fallet.

Och det är ingen enkel historia. Här är några av förutsättningarna:

* Lars Sieb arbetade på avdelningen i Trollhättan när de omskrivna oegentligheterna inträffade. Men när de avslöjades hade han slutat där och via en kort sejour i Nässjö hösten 2001 börjat på avdelningen i Kalmar nyåret 2002.

* Förbundet, numera IF Metall, anser att Sieb är uppsagd.

– Vår uppfattning ligger fast, säger Erik Andersson, personalchef på IF Metall.

* Avdelningen i Kalmar anser inte att Sieb är uppsagd. Där får han ett tydligt stöd:

– Vi vill se honom fortsätta som ombudsman inom förbundet. Vad som hände i Trollhättan vet vi inget om, men de här åren i Kalmar har visat att han är en skicklig ombudsman, säger Ingvar Nilsson, ordförande i Metalls Kalmaravdelning (den nya avdelningsorganisationen i det sammanslagna förbundet träder i kraft 1 maj).

* Samtidigt vill ingendera sidan uttala sig om var han egentligen är anställd, rent juridiskt.

Erik Andersson undviker att svara på frågan.

Ingvar Nilsson konstaterar att frågan inte är avgjord.

* Ett anställningskontrakt för en ombudsman undertecknas av både avdelningen och förbundet, vilket inte gör saken enklare.

När skiljenämnden hade ett första möte i december valde den att inte ha någon uppfattning i anställningsfrågan.

Det uppfattar Erik Andersson som att förbundet hade rätt att säga upp Sieb. Det anser inte Kalmaravdelningen.

Ett nytt möte med skiljenämnden är utsatt till den 13 februari.

Skiljenämnd är ett sätt att lösa tvister utan att behöva gå till domstol. Det innebär också att man kan undvika offentlighet plus att möjligheten att överklaga ofta avtalas bort.

Vanligen består en skiljenämnd av en företrädare för vardera parten i tvisten plus en opartisk ordförande.

Lars Sieb företräds i nämnden av Bo Andersson från Metalls avdelning i Karlskrona. Han är ordförande i lokalombudsmännens förening. Enligt reglerna får han inte uttala sig om skiljenämndens arbete, men hans utgångspunkt inför förhandlingarna är helt klar:

– Min tolkning är att ombudsmännen är anställda av avdelningarna, säger Bo Andersson, som anser att han har stöd av kongressbeslut i den frågan.

Sedan Metall gjort en internutredning av Trollhätteskandalen befanns närmare 20 personer återbetalningsskyldiga för pengar som använts till otillåten representation. Som mest rörde det sig om mer än 60 000 kronor.

Fyra personer sades upp. I tre fall har uppgörelser nåtts, vars innehåll inte är kända. Lars Sieb vägrade, och därför återstår nu hans fall att lösa.

Metall polisanmälde också nio personer, misstänkta för trolöshet mot huvudman. Förundersökningen lades dock ned sedan åklagaren inte funnit brottsmisstankarna styrkta.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen