Industriarbetarnas tidning

Öppning för sparkad avtalssekreterare

1 mars, 2006

Skrivet av

Det blir ett nytt extrainkallat förbundsmöte i Pappers. Det står klart sedan 17 avdelningar nu krävt ett sådant.
– Jag tror att det kan bli fler, säger initiativtagaren Dennis Bäckman i Figeholm.

Den inflammerade frågan kring Pappers hemförlovade avtalssekreterare Lennart Olovsson fortsätter alltså. Efter ett första extrainkallat möte i januari gjordes ett försök till medling mellan Olovsson och förbundets ordförande Sune Ekbåge, som hamnat på kollisionskurs under året som gått.

Det misslyckades och den lösning som förbundsstyrelsen beslutade om i december, att Lennart Olovsson fråntogs posten som avtalssekreterare, skulle fortsatt gälla.

Olovsson skulle i fortsättningen stå till förbundets förfogande men jobba hemifrån.

Detta har avdelningar ute i landet haft svårt att acceptera. En rad avdelningar har nu krävt att ett nytt förbundsmöte återigen inkallas.

– De vill i första hand få klarhet i hur medlarna jobbat, säger förbundssekreterare Bengt Hallberg. Men de vill också hitta en lösning där Lennart Olovsson återkommer i jobbet.

De avdelningar som hittills hörsammat kravet från Dennis Bäckman i Figeholm på ett nytt förbundsmöte fram tills i går var förutom Figeholm; Väja, Långed, Nyboholm, Lessebo, Svanskog, Timsfors, Skåpafors, Utansjö, Åmotsfors, Rottneros, Säffle, Norrsundet.

I dag tillkom Alstermo, Jönköping, Vallvik och Pauliström.

Vad ska ni kräva på mötet?

– Vi kräver att Lennart Olovson ska tillbaka i sin roll som avtalssekreterare, säger Dennis Bäckman. Vad som sen händer på mötet blir nästa fråga.

– Jag tycker personligen att det är dags för Sune Ekbåge att avgå. Den här gången tänker jag inte låta mig luras och skiter fullständigt i om någon kommer att få tappa ansiktet offentligt.

Hårda ord?

– Jo, men Pappers står inte för mina värderingar längre.

Något datum för ett nytt extrainkallat förbundsmöte är ännu inte fastslaget. Men enligt förbundssekreteraren Bengt Hallberg ska det hållas så fort som möjligt.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.