Industriarbetarnas tidning

Fängelse ingen grund för uppsägning

19 april, 2006

Skrivet av

Rätt att få jobbet tillbaka och 60 000 kronor i skadestånd. Det blev resultatet när Arbetsdomstolen i dag underkände Väja bruks uppsägning av en pappersarbetare som dömts till ett ettårigt fängelsestraff.
– Domstolen har gått på vår linje till hundra procent, säger Pappers förhandlare Bengt Jansson.

Mannen hade gjort sig skyldig till grov fridskränkning och misshandel utanför arbetstid och dömdes till ett års fängelse. Ett straff han nu avtjänat.

Från företagets sida gjorde man klart att mannen inte var välkommen tillbaka, och sade upp honom. Mannen hade då jobbat vid det Mondi Packaging-ägda bruket utanför Kramfors sedan 1988.

Från Pappers sida pekade man på det orimliga att få dubbla straff.

– Vi försvarar inte kriminella handlingar och ingenting som den här killen gjort är okey. Men i och med att man avtjänat sitt straff borde det vara nog, sade Bengt Jansson i samband med att Pappers gick till Arbetsdomstolen för att få uppsägningen hävd.

För Pappers var det en fråga om anställningsskydd och ingenting annat. Det som sker utanför arbetstiden är något som samhället ska ta hand om, vilket även gjorts i det här fallet.

Pappers sade i stämningen till Arbetsdomstolen att det inte finns någon saklig grund för uppsägning av personliga skäl som företaget hävdade. Förbundet krävde att uppsägningen ogiltigförklarades och att den drabbade fick ett allmänt skadestånd på 120 000 kronor.

Företaget kontrade att den felande medlemmen skadat företagets anseende, men Pappers ansåg att denne inte ”haft någon förtroendeställning i företaget.”

Nu har dom fallit och det blev en total seger för Pappers.

– Det fanns ingen saklig grund och företaget bör nu rimligen följa domslutet och ge mannen hans arbete tillbaka.

Fotnot: Nymölla stämdes i fjol i ett liknande ärende. Här var det en medlem som dömts till fängelse i tre år för brottsliga handlingar utanför jobbet. Även här hade den anställde fått avsked på grått papper. I det fallet gick Pappers med på en förlikning som innebar att mannen löstes ut.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.