Industriarbetarnas tidning

”Viktigt att slåss för föreningsrätten”

24 april, 2006

Skrivet av

Angreppen på rätten att gå med i och arbeta inom facket har blivit färre.
– Men fortfarande är föreningsrätten något vi måste slåss för. Det sa Pappers förbundssekreterare Bengt Hallberg när han jubileumstalade i Mackmyra utanför Gävle i lördags.

Det var här som tålamodet hos de anställda på sulfitfabriken brast våren 1906. De bildade fackförening, som senare blev avdelning 32, och företaget svarade med lockout och vräkning av de anställda.

I dag går det lugnare till, men Bengt Hallberg påminde om det senaste försöket att kränka föreningsrätten på Pappers område, försöket att avskeda ordföranden för pappersarbetarna i Lessebo härom året.

– Företagets ägare var misstänkt lik patronerna Lundeberg och Klingberg på Mackmyra hundra år tidigare. Men han förlorade i Arbetsdomstolen och har nu även förlorat sitt företag.

Dagens Mackmyra hittas bland annat i Burma och Colombia, konstaterade Bengt Hallberg och pekade på att det varje år mördas ett par hundra fackliga ledare runt om i världen. Tiotusentals avskedas för sin fackliga verksamhet.

– Därför måste Pappers och andra fria fackföreningar vara med och stödja uppbyggnaden av starka och självständiga fackliga organisationer i alla delar av världen.

– Och vi kan göra mer, både som fack och konsumenter. Genom globala uppförandeavtal kan vi få koncerner att respektera mänskliga och fackliga rättigheter.

Men det är också viktigt att vårda och manifestera den historia där Mackmyra var en del.

– Kampen i Mackmyra var en viktig milstolpe för införandet av fackliga rättigheter i vårt land, sade Bengt Hallberg.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.